Mám k nim rozporuplné pocity, chtělo by to víc empatie, říká o Velikonocích psycholožka

10. duben 2023

Máte rádi Velikonoce, nebo byste je nejradši zrušili? Kluci a holky z Dismanova rozhlasového dětského souboru nám prozradí své velikonoční zážitky, trapasy i fun facts. Své k těmto svátkům řekne i psycholožka Barbora Downes. Moderuje Klára Nováková. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Velikonoce jsou veselé svátky, ale ne každý je má rád. Někomu může vadit zvyk šlehat devčata pomlázkou, někomu může být naopak líto, že se u něj žádní koledníci nezastaví.

Co na to říká naše oblíbená psycholožka Bára Downes? „Stres z Velikonoc nemusí mít jenom holky, ale i kluci,“ svou roli v tom hraje stydlivost. Přeci jen, zajít někam, zazvonit a koledovat není jen tak.

Pozor na výprask

Někdy se mluví o tom, že to koledníci přehánějí. Vyšupání pomlázkou by mělo být symbolické. Má podle pověr pomáhat k omlazení a přinášet radost, sílu a svěžest. „Někdy si to koledníci popletou a na místo toho omlazování se rozhodnou dát holkám třeba výprask, což je není fajn,“ upozorňuje moderátorka Klára.

„To vyloženě úplně i pak kazí vztahy mezi těmi holkami a kluky a opravdu tím se narušuje důvěra,“ souhlasí odbornice. „Já bych klukům radila, aby si to rozmysleli a taky se trochu se pokusit vcítit do kůže těch holek, jaké to je. Tomu se říká empatie,“ radí.

Jak udržet Velikonoce v mezích a třeba dát i najevo, že se vám něco nelíbí? Poslechněte si celý podcast, který připravila Klára Nováková,

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , kpe
Spustit audio

Související