Mám permanentní pocit lehkých prázdnin, říká o životě v Měchenicích spisovatelka Bára Nesvadbová

20. srpen 2021

Spisovatelka Bára Nesvadbová má na svém kontě řadu úspěšných knih. Podle některých nich vznikly dokonce i filmy. V těžkém životním období se přestěhovala z pražských Vinohrad do Měchenic na Praze-západ. Domek, který původně pořizovala pro své rodiče a prarodiče, ji prý doslova zachránil. Na život mimo velkoměsto si rychle zvykla a sama dnes říká, že díky řece Vltavě, nad jejímž údolím žije, má permanentní pocit lehkých prázdnin.

„Já jsem ten dům v Měchenicích koupila svým rodičům a prarodičům. Sama jsem si chtěla nechat pražský vinohradský byt, kde bych zůstala se svojí dcerou a psem Garpem. A za nimi bych jezdila na víkendy a na prázdniny,“ svěřuje se Bára Nesvadbová se svým příběhem. Jenomže pak se všechno pokazilo. Během krátké doby zemřel její tatínek a pak i babička a děda. „Dnes říkám bez patosu, že mě ten dům zachránil. Když táta umřel, sbalily jsme ještě ten den s mojí maminkou všechny věci, odjely jsme do Měchenic a už jsme tam zůstaly.“

Bára Nesvadbová a Pavel Vítek

Dům stojí ve svahu a je z něj krásný výhled do údolí Vltavy a na protější skály. „Ty skály jsou nádherné. Každý týden jsou jiné. Je fascinující pozorovat je v proměnách ročních období,“ říká spisovatelka, pro kterou je zásadní i blízká řeka Vltava. „Voda je obrovský živel a já miluju, když mě doprovází cestou domů.“ Kromě toho do ní chodí i plavat. „Trochu děsím labutě, protože ve Štěchovicích tu řeku pravidelně přeplavávám. Mám na to takovou žlutou čepičku, abych vypadala jako bójka,“ směje se Bára Nesvadbová.

Za úžasný zážitek považuje také sjíždění Svatojánských proudů, kde se dá po proudu dojet až do Měchenic. Cestou je možné se čas od času zastavit, vystoupit na břeh a pokochat se okolními lesy.

Bára Nesvadbová má ale ráda i procházky spojené s poznáním. „Skvělým zážitkem je například navštívit Zbraslavské oppidum, místo, kudy šla dávná historie. Navíc tam rostou neuvěřitelné listnáče a dole je i malá zoologická zahrada,“ popisuje spisovatelka. A všude kolem jsou krásné vyhlídky. „Ať vylezete na kterýkoli kopec, tak je odtamtud nádherný výhled. Úchvatné je třeba pozorovat soutok Sázavy s Vltavou.“

Jaká místa v okolí Měchenic zatím ještě neprozkoumala, ale hodlá se na ně vypravit, nebo jak málem s kamarádkou, módní návrhářkou Taťánou Kovaříkovou koupily zámek, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio