Mám ráda zimní sport, přiznává Halina Pawlowská v nových Omeletkách. Jsou to šachy, dodává s humorem

23. leden 2021

Halina Pawlowská uvádí novou víkendovou show Omeletky. Každou sobotu a neděli po 12. hodině na Dvojce a ke stažení na webu nebo v aplikacích. Dnes Halina vyprávi o zimních sportech a přidává recept na polévku Máčánku. „Jeden zimní sport mám ráda, tím jsou šachy,“ přiznává. Přesto se věnovala krasobruslení a běhu na lyžích. Díky tomu si vysloužila přezdívku Modřina. 

„Řeč o zimních sportech povede nemehlo alias Modřina – Halina,“ představuje téma sobotních Omeletek sama autorka s nadhledem sobě vlastním. A pokračuje ve vyprávění: „Která ráda sedí se zrcátkem v ruce, maluje si oči a vzdychá. Jako kdysi Elizabeth Taylor: Bože, udělat se k světu dá takovou práci! Už nemám ani špetku energie, abych začala sportovat.“ 

Zimní sport a přezdívka Modřina

Jak Halina přišla k přezdívce Modřina? „Ke sportu mě nutila má ctižádostivá matka. Chodila jsem i do vodáckého kroužku,“ vrací se k zážitkům z dětství.

Vodáci ale v zimě trénovali na horách a Halina po celodenním běhu na lyžích měla na nohou tak velké modřiny, že se slily do obrovských ploch. „Připomínaly modré oceány na glóbusu,“ vypráví.

Recept na polévku Máčánka

„Když zima je až praští, tak se doma skvěle baští,“ uvádí Halina recept na polévku Máčánka, která se jí na Podkarpatské Rusi.

„S kuřecím masem a klobáskami je skvělá,“ popisuje. „Dejte vařit čtvrtky kuřete a vařte s kořením. Přidejte houby a šťávu z kysaného zelí. Zahustěte jíškou a přidejte česnek a máslo.“   

Co Čech to Němcová

Halina Pawlowská v Omeletkách čte povídku posluchače/posluchačky Dvojky. Svoje náměty posílejte na adresu halina@rozhlas.cz

Do předmětu napište „Co Čech, to Němcová“ a do těla e-mailu připojte souhlas v tomto znění: „Souhlasím s úpravou a následným odvysíláním svého námětu jako posluchačský příspěvek a s jeho bezplatným používáním na internetových stránkách Českého rozhlasu na doméně rozhlas.cz a na jeho sociálních profilech na neomezenou dobu.“

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Jaký vztah má Hanka Kousalová k zimním sportům? Jak se sportuje podle mobilu? Fejeton od Michaly Prokopové Tak ti teda pěkně děkuju! Vadí zima Daně Morávkové, která se – podobně jako Halina – věnovala krasobruslení? Šachy jsou skvělý trénink pro kondičku v zimě. 

autoři: Halina Pawlowská , juk
Spustit audio

Související