Mánesův most v Praze bude kvůli zátěžovým zkouškám do neděle zavřený

24. listopad 2021 12:00, aktualizováno

Most mezi náměstím Jana Palacha a Klárovem uzavřeli silničáři krátce po sedmé. Od té doby tam najíždí technika a průzkumní pracovníci. Ti pokračují s diagnostikou stavu mostu, které začaly už v červnu. Tentokrát už to není možné dělat za provozu.

Technici budou vrtat sondy do pilířů i do silnice. V pátek a v sobotu zatíží most šest plně naložených nákladních aut každé o váze asi třicet tun a používat se bude i speciální přístroj takzvaný budič kmitů, který most rozechvěje a technici budou sledovat, jak konstrukce reaguje.

Diagnostika bude pokračovat i po ukončení uzavírky a skončí až v dubnu. Především vědci z Kloknerova ústavu ČVUT budou vyhodnocovat výsledky. Ty pak určí, jestli a jak bude Mánesův most nutné rekonstruovat.

Řidiči budou muset jezdit vyznačenou objížďkou. „Most bude uzavřen až do neděle do podvečera. Objízdná trasa povede po nábřeží Edvarda Beneše, přes Čechův most, Dvořákovo nábřeží, ulice 17. listopadu a opačným směrem Křižovnickou ulicí, 17. listopadu, Pařížskou a Čechův most,“ řekla Radiožurnálu mluvčí pražské Technické správy komunikací Barbora Lišková. Odkloněny jsou i tramvaje 2 a 18.

autor: bej | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio