Manželé Ježkovi vymýšlejí originální školní pomůcky. Testují je na vlastních dětech

13. duben 2021

Klára a Radim Ježkovi ze Srbska se řídí heslem „Škola hrou“. Díky jejich výrobkům je i výuka vyjmenovaných slov hračka. Na začátku malé rodinné firmy byla touha po změně životního stylu.

Vystudovaný chemik Radim Ježek před pěti lety opustil stabilní zaměstnání a vyměnil je za hoblík. Manželka Klára odešla ze školy. Teď spolu vymýšlejí dřevěné hračky a didaktické pomůcky. „Jsou to pomůcky, které usnadní dětem učení. Pomůžou jim pochopit látku tak, aby je učení bavilo,“ vysvětluje Radim Ježek.

Nápad na výrobu hraček a školních pomůcek přišel po narození dětí. Ježkovi nejprve vyráběli hračky pro předškoláky a postupně s tím, jak jejich potomci rostli, přešli na výrobu didaktických pomůcek. „Všechny pomůcky, které vymýšlíme, vycházejí z potřeb dětí jak ve škole, tak u nás doma,“ ukazuje Radim Ježek na kostičky s písmenky. Při vývoji nových pomůcek využívají Klářiny praktické zkušenosti ze školy. Klára se totiž učení úplně nevzdala. V současné době učí v malotřídce v Srbsku na částečný úvazek, i když se stará o tři starší děti a dvouleté batole.

Didaktické pomůcky začal Radim Ježek vyrábět nejprve pro svoje děti

Pomůcky slouží k výuce čtení, vyjmenovaných slov, přírodovědy i matematiky. Zábavné skládačky si s dětmi rádi zahrají i jejich rodiče. „Rodina v pytli je taková srandička třeba na 5 minut po večeři. Je to látkový sáček s otázkami, které jsou kladeny tak, aby se daly hrát každý den,“ vysvětluje Radim Ježek. „Když ještě nechcete zahnat děti do postelí, tak si můžete udělat rodinnou chvilku, vytáhnout si třeba otázku „Co jsi dnes udělal pro dobro lidstva?“ a zamyslet se nad svým dnem.“ Rodiče díky vtipně položeným otázkám zjistí rozhodně víc, než když se budou tradičně vyptávat, co bylo ve škole.

Jak vymýšlejí nové pomůcky? A co Radima Ježka na práci baví nejvíc? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.