Manželé Kottovi zaplatili státu své peněžité tresty, celkem 30 milionů korun. David Rath plánuje 10 milionů uhradit ve dvou splátkách

10. leden 2020

Petr a Kateřina Kottovi zaplatili státu své peněžité tresty, každý z nich uhradil 15 milionů korun. Informaci potvrdila serveru iROZHLAS.cz mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá. Manželé si odpykávají šestiletý trest za ovlivňování tendrů Středočeského kraje v kauze Davida Ratha. Ten podle mluvčí zatím trest neuhradil. Místo toho si ho nechal rozdělit na dvě splátky, které má uhradit v únoru a červnu.

„Manželé Kottovi už své peněžité tresty uhradili v plné výši,“ řekla serveru iROZHLAS.cz Černá. Někdejší poslanec za ODS a bývalá ředitelka kladenské nemocnice podle rozsudku zmanipulovali zakázky na rekonstrukci zámku Buštěhrad a hostivického gymnázia, přijali na úplatcích téměř 17 milionů korun a sedm milionů předali tehdejšímu hejtmanovi Davidu Rathovi (dříve ČSSD). Ve vězení jsou oba od konce října minulého roku.

Rath má potom státu uhradit 10 milionů korun. Svůj dluh ale stále nesplatil, i přestože soud uvolnil část jeho majetku už před několika měsíci. Konkrétně šlo o vlastnické podíly na nemovitostech a zlomek z peněz zabavených při domovní prohlídce. Část peněz také Rathova manželka převedla na účet jeho obhájce Adama Černého.

Dvě pětimilionové splátky

Dlužnou částku si místo toho nechal rozdělit na dvě splátky ve výši pět milionů korun. „David Rath požádal o povolení splácení peněžitého trestu a jeho žádosti zdejší soud vyhověl. Splácení trestu bylo povoleno ve dvou splátkách. První je splatná ke dni 15. 2. 2020 a druhá ke dni 20. 6. 2020,“ přiblížila Černá.

Exhejtman si odpykává svůj sedmiletý trest v teplické věznici. Dozorující státní zástupce ale při její kontrole objevil pochybení – Rath neoprávněně měl zdravotní matraci, nosil džíny a byl zařazen v nižším stupněm zabezpečení.

Zdravotní matraci Rathovi podle zjištění serveru iROZHLAS.cz ředitel teplické věznice podle Dohnala povolil preventivně ze zdravotních důvodů a v dobré víře. Džíny nosil exhejtman prý jen při výtvarných aktivitách, aby si neušpinil vězeňský stejnokroj. A věznice od Nového roku změnilo profil a nově má vysoký stupeň zabezpečení.

autor: dok | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio