Marek Petráš: Ze zahraniční dovolené si můžete odvézt i žloutenku. Braňte se!

15. květen 2013

S odborníkem na očkování RNDr. Markem Petrášem jsme mluvili o tom, jak je možné se na svých cestách chránit očkováním proti různým infekcím a onemocněním.

Mluvili jsme o tom, jaká zdravotní rizika cestovatelům hrozí. Probírali jsme, jak by se měli lidé v různých oblastech chovat, aby snížili možnost nákazy. Věnovali jsme se základnímu a povinnému očkování, které by měl člověk před cestováním podstoupit.

Lidé cestují do vzdálených zemí stále častěji. Každoročně překročí hranice mateřské země více než půl miliardy lidí. Nejméně 50 milionů lidí cestuje z vyspělé do rozvojové země.

Nejčastější jsou na cestách úrazy

Většina cestujících se dostává do prostředí, které je značně odlišné po stránce klimatické, výživové, hygienické i kulturní. Zdravotní obtíže udává až tři čtvrtiny cestovatelů do tropů. Nejčastějšími poruchami zdraví u cestovatelů jsou různé druhy úrazů. Na druhém místě jsou komplikace a zhoršení průběhu chronických onemocnění cestovatele.

Vyšetření zraněné nohy (ilustrační foto)

Následují infekční a kožní onemocnění. Z infekčních chorob postihují cestovatele nejčastěji průjmová onemocnění, nákazy horních dýchacích cest, virové hepatitidy, kapavka a další sexuálně přenosné nákazy, malárie, horečka dengue a jiné arbovirózy.

Prevencí je povinné i doporučené očkování

Zásadním způsobem prevence onemocnění infekční chorobou při pobytu v zahraničí je očkování. Při plánování cesty do zahraničí je nutno zahájit očkování včas, aby bylo možno dodržet potřebné odstupy mezi aplikací jednotlivých doporučených vakcín.

Očkování (ilustrační foto)

V očkovacím středisku je každému zájemci vypracován individuální očkovací plán na základě odhadu rizika získání přenosného onemocnění, které konkrétní osoba při své cestě podstoupí.

Při stanovení očkovacího plánu se posuzuje mimo jiné navštívená oblast, cestovní program, délka pobytu, pobyt ve městě nebo na venkově, způsob cestování a současný zdravotní stav člověka.

Po případném doplnění pravidelného očkování se plánuje a provádí nejprve očkování povinné (pokud je vyžadováno do země, kam turista směřuje) a potom doporučená očkování.

Zdroj informací: Státní zdravotní ústav
Spustit audio