Mars se přiblíží k Zemi. K pozorování jsou nejpříznivější podmínky za posledních 49 let

6. říjen 2020

Mars se v úterý po dvou letech opět přiblíží k Zemi, a to na vzdálenost 62 milionů kilometrů. Jde o třetí nejbližší přiblížení od roku 1971 a až do roku 2035. Podobně příznivé podmínky k pozorování planety totiž znovu nastanou až za 15 let.

Podmínky k sledování Marsu by měly být podle astronoma Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd nejpříznivější za posledních 49 let.

„Známe to z praxe, že když je něco blíž, tak je to větší. V dalekohledech má teď planeta větší úhlový průměr, je to větší kotouček, tím pádem na ní vidíme větší podrobnosti než před rokem a než třeba za rok,“ říká Pavel Suchan. Astronomové budou moci například sledovat i detaily povrchu Marsu.

Planeta Mars

Mars bude příští týden na opačné straně oblohy než Slunce. Takže zatímco bude zapadat, Mars se vydá na svou cestu po noční obloze. Bude tak lépe vidět. Vystoupá na nebi také výše než v roce 2018 - bude více než 45 stupňů nad obzorem, což je další plus pro jeho pozorování. Další tak příznivé podmínky budou až ve druhé polovině tohoto století.

autoři: Jan Nevola , jp
Spustit audio