Martin Chodúr: Zlatou éru Stodolní jsem sice nezažil, ale hrál jsem na ní už v 11 letech

22. srpen 2023

V roce 2009 vyhrál první řadu Česko Slovenské SuperStar a po vítězství rozhodně neusnul na vavřínech. Nahrál pět alb, složil písně takovým hvězdám, jako byli Karel Gott či Hanka Zagorová, a často koncertuje.

Martin Chodúr se narodil v Ostravě a žije v malé vesnici kousek za ní. O přestěhování do Prahy nikdy nepřemýšlel, ani když vyhrál SuperStar.

„Nikdy jsem vážně nezvažoval, že bych zůstal v Praze, a to z důvodu, že tehdy ta soutěž byla československá a celá se natáčela v Bratislavě. Já jsem tam potom skutečně chvíli žil. A nejvíce nabídek jsem paradoxně dostával na Slovensku, takže ta Bratislava dávala i smysl.“

Nabídky dostával také do muzikálů, ale ty ho nikdy nelákaly. „Je pravda, že přicházely, ale nikdy jsem se nechtěl profilovat jako muzikálový zpěvák. Muzikál je taková zvláštní disciplína a hrozně obdivuji lidi, kteří se mu věnují. Není to jenom o zpěvu, je to vlastně daleko více herectví.“

První koncert měl na Stodolní

Město, ze kterého pochází, proslavila v hudbě a zábavě Stodolní ulice. „Tu zlatou éru Stodolní jsem úplně nezažil, protože jsem byl ještě poměrně mladý. Ale je pravda, že můj úplně první koncert byl na Stodolní v jednom z klubů, když mi bylo nějakých jedenáct-dvanáct let. Tam si mě vlastně vyhlídli kluci z kapely Robson (ostravská rocková skupina, se kterou potom řadu let vystupoval – pozn. redakce).

Muzikantem chtěl být už od dětství. Postupně se naučil hrát na několik nástrojů a hru na klarinet absolvoval na Janáčkově konzervatoři. Vypadalo to, že se vydá cestou vážné hudby, vítězství v SuperStar v roce 2009 mu ale změnilo život.

Start kariéry po SuperStar

„Byla to z jedné strany velká náhoda a z druhé velká čest, protože to není soutěž, která je jenom o zpěvu. Je to i o nějakých sympatiích nebo okolnostech, takže nikdo nemůže odhadovat, jestli vyhraje.“ V soutěži se od ostatních účinkujících svým uhlazeným vystupováním a projevem dost lišil, ale byl jenom sám sebou, tak jak ho stále známe. Není proto divu, že hned po jejím konci dostával velké množství nabídek, a to nejenom na koncerty. „Toužil jsem po nějakém klidu a stabilitě, abych se mohl zamyslet, co chci dělat. Ty první roky to ale vůbec nepřicházelo v úvahu, protože práce bylo ohromné množství.“

Martin Chodúr je zpěvák, hudebník a také skladatel. Složil skladby i pro takové legendy naší hudební scény jako Karla Gotta, Hanku Zagorovou nebo Štefana Margitu.

Jaké to bylo, když Karlu Gottovi hrál píseň, kterou pro něj složil? Dovolil si Mistrovi někdy oponovat? Kolik mu bylo let, když napsal šanson pro Hanu Zagorovou a co na tom bylo obtížné? Kde bere inspiraci a jaký je podle něj rozdíl mezi Čechy a Slováky? Nejen to můžete slyšet v záznamu pořadu.

Alex Mynářová a Martin Chodúr
Spustit audio