Martin Dejdar se katapultoval na hereckou dráhu i díky Oldřichu Kaiserovi

Martin Dejdar, populární český herec, moderátor, producent, několikanásobný držitel cen TýTý a ANNO, držitel ceny Český lev za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve filmu „Učitel tance“, se narodil ve Vysokém Mýtě.

Lásku k divadlu zřejmě zdědil po prarodičích. Babička hrála jako ochotnice a děda byl divadelní režisér. Na zkoušky na pražskou DAMU ho pomohl připravit herec Oldřich Kaiser, který tehdy navštěvoval Dejdarovu rodinu. Už během studií působil Dejdar v avantgardní divadelní skupině Pražské pětky Mimoza.

„Do Mimózy mě přivedla Eva Holubová, které jsem připadal nějak zajímavej. V Mimóze jsme s Tomášem Vorlem udělali představení „Malý Nezbeda“ a „Podívejte, jak se kroutí“, a přiznávám, že jsem tenkrát spoustě věcí, spoustě těch akcí a situací vůbec nerozuměl. Ale přišlo mi hloupý zeptat se, o čem jsou. Pamatuju si, že některé z těch etud byly inspirovány knížkami, které Vašek Marhoul přivezl z Norska nebo z Dánska, to už nevím jistě. Tušil jsem, že to, co děláme, je něco velice podstatného, když narvanej Braník, kde jsme hráli, tak řve nadšením.“

Natáčení seriálu v Mělníku - Martin Dejdar

V roce 1987 nastoupil do pražské Ypsilonky, kde je ho možné vidět dodnes. „Končil jsem studium a z Ypsilonky jsem dostal nabídku na roční hostování. A já se pro ni rozhodl, protože to byla jistota. Pražskou pětku zřizovala agentura, tehdy to bylo Pražské kulturní středisko, plat byl závislý na tom, kolik představení soubor za měsíc odehraje, a těch představení nebylo moc. Za jedno vystoupení jsem tenkrát bral 150 až 200 korun. Přijal jsem tedy angažmá v Ypsilonce. S tím, že ve volném čase budu hrát v Mimóze. Jenže hrací termíny Ypsilonky a Mimózy často kolidovaly. A v Mimóze se na mě dívali trochu jako na zrádce, který nastoupil do repertoárového divadla. Pražská pětka byla na vzestupu, vše oficiální pro nás bylo „vyčpělé“. Už dvacet let je ten rozchod pro mě strašák. S některými lidmi z Mimózy jsme si to dávno vyříkali a jsme spolu zadobře, s jinými to pořád mezi sebou pociťujeme jako nevyřešený problém.“

Martin Dejdar není jen činoherec, ale stále častěji ho můžeme vídat i v muzikálových rolích. Například v novém muzikálu z písniček Václava Neckáře „Mýdlový princ“.

Martin Dejdar a Sabina Laurinová

Ve filmu debutoval v roce 1985 v povídkovém snímku Zelená léta. Ale na svou osudovou roli čekal až do roku 1994, kdy si zahrál svérázného milovníka rokenrolu ve filmovém muzikálu „Šakalí léta“, který byl oceněn několika Českými lvy. Dejdar tuto cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli dostal za film „Učitel tance“ Jaromila Jireše. Příznivé recenze si vysloužil i titulní úlohou ve snímku „Amerika režiséra“ Vladimíra Michálka.

Kromě herectví Martin Dejdar využil svůj nezaměnitelný hlas i pro dabing. Svůj hlas propůjčil postavičce Barta Simpsona v americkém animovaném seriálu The Simpsons. Nezapomenutelná je také jeho parodie na populární ruskou pohádku Mrazík.

autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio