Martin Hunčovský má recept, jak se vyhnout kolonám na cestě k Jadranu

9. srpen 2021, aktualizováno

Středoškolský učitel z obce Kly na Mělnicku, nikoliv dopravní expert, jak by se zdálo, Martin Hunčovský, bývalý reprezentant v běhu na 24 hodin, absolvent mnoha dalších dlouhých běhů, organizátor závodů v ultramaratonu, se rozhodl, že si v 56 letech splní jeden ze svých snů. Na začátku prázdnin se vypravil na cestu k moři. Ovšem ne ledajakou…

13 dnů, 12 nocí. Sám jen s batohem, kterému dal jméno Mirek, aby mezi nimi dvěma zavládla přátelštější atmosféra a nezačal ho nenávidět už někde u Staré Boleslavi. V batohu měl jen to nejdůležitější, spacák, izolační podložku, rezervní běžecké prádlo, dvoje ponožky, doklady, mapy, mobil, lžíci a vodu na pití. Přesto Mirek vážil pět kilo. Mnozí z nás si nedokážou představit, že by s takovou zátěží běželi třeba jen kilometr. Natož stovky, jako Martin.

Martin Hunčovský jako organizátor ultramaratonu 10 lužických sedmistovek

Na konci cesty měl v nohách přes 800 kilometrů! Že jich nebylo mnohem víc, za to vděčí své ženě Lence. U nás je turistické značení perfektní, za hranicemi sem tam zakufroval, jak se říká. Lenka u internetu a po telefonu naštěstí během chvilky poradila, kudy se dát, aby Martin zbytečně nebloudil.

Boty měl Martin jen jedny, osvědčenou značku a model, rozšlápl je při trénincích před cestou. Díky letitým zkušenostem ví, že se na ně dalších klidně tisíc kilometrů může spolehnout. Bez problémů, bez puchýřů.

Ultramaratonec Martin Hunčovský na oválu

Přespával, kde se dalo, v kempu, v lese, prostě kam zrovna doběhl a došel. Po pěti šesti hodinách spánku, okolo páté ranní, zase vyrážel na cestu. Aby dodržel denní limit uběhnutých 70 kilometrů.

S jakými pocity doběhl po vyčerpávajících 830 kilometrech do cíle? Poslechněte si v reportáži.

Další podrobnosti o běhu Martina Hunčovského z Mělnicka až do slovinského rybářského městečka Izola společně s fotografiemi najdete na webu: https://huncajadran.webnode.cz/blog/.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.