Martin Slezák připravil marinované vepřové žebro s nastavovanou kaší, ochutnávala Tena Elefteriadu

Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem vstoupili do restaurace s názvem Konírna v Praze na Maltézském náměstí. Setkali se tam s kuchařem Martinem Slezákem, který velmi dlouho pekl marinovaná vepřová žebra. K tomu udělal nastavovanou bramborovou kaši s kroupami pro zpěvačku Tenu Elefteriadu.


Marinovaná vepřová žebírka

Ingredience
  • vepřová žebírka s kostí
  • cibule
  • česnek
  • 1 polévková lžíce drcených rajčat
  • chilli paprička
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 až 2 polévkové lžíce meruňkové marmelády
  • špetka soli a čerstvě namletého pepře
  • snítka rozmarýnu a tymiánu
  • 0,5 litru zeleninového (kuřecího) vývaru

Postup:

Česnek a cibuli si nakrájíme na jemné měsíčky. Polévkové lžíce meruňkové marmelády a drcených rajčat řádně promícháme. Přidáme sůl, pepř, nakrájenou cibuli a česnek, lžičku chilli, mletou papriku, dochutíme rozmarýnem a tymiánem. Maso potřeme marinádou a vložíme na pekáč a necháme ideálně přes noc odležet.

Před pečením podlijeme vývarem. Použít můžeme zeleninový i kuřecí. Můžeme přidat také bylinky, cibuli i česnek. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 110 až 120 ˚C přibližně pět hodin.

Naďa Konvalinková, Martin Slezák a Patrik Rozehnal

Po dopečení si výpek přelijeme do kastrolu a zredukujeme. Získáme tak hustou šťávu, kterou můžeme při podávání maso polít. Nedoporučujeme dále zahušťovat třeba zásmažkou.

Nastavovaná kaše s kroupami:

Ingredience
  • brambory
  • smetana na šlehání
  • mléko
  • máslo
  •  kroupy
  • pažitka
  • majoránka
  • česnek

Postup:

Oloupané brambory uvaříme a rozšleháme s ohřátou smetanou a mlékem. Postupně přidáváme máslo a na závěr dochutíme solí. Vmícháme uvařené kroupy, majoránku, pažitku, česnek. Vše důkladně promícháme.

Martin Slezák

Je zkušeným kuchařem, který nás několikrát reprezentoval i na kuchařských olympiádách – a úspěšně. Je majitelem mnoha medailí. Českou kuchyni miluje a nedá na ni dopustit. Tvrdí, že se musí vařit z dobrých surovin a každému jídlu věnovat potřebný čas. Vařil i mnoha známým tvářím, dokonce i Pierru Richardovi. Prošel si takovými podniky jako Intercontinental Praha, Rybí trh apod. Dnes se stará o vlastní podnik v Praze a ještě jeden za Prahou na Mělnicku v Obříství.

Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Tena Elefteriadu a Martin Slezák

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.