Martina Koníčková umí zavařit vůni bylinek. Její sirupy od Sejkorky vám připomenou letní louku

10. listopad 2021

Martina Koníčková z Baště u Prahy zavařovala už jako malá holka. Teta o ní říkala, že zavaří a zpracuje i vzduch. Její sirupy totiž voní po létě a bylinkách. Nejdřív je vařila pro děti, potom pro sousedy a teď pomalu nestíhá vyrábět. Základ na domácí limonády pojmenovala Sirupy od Sejkorky. Za svobodná se totiž jmenovala Sejkorová.

Martina Koníčková pochází z malého města na rozhraní východních Čech a Vysočiny. Téměř deset let pracovala v gastronomii v Rakousku, kde nasbírala zkušenosti. Ty se jí hodily, když se narodil syn Kubík. První sirupy totiž začala vařit právě pro něho. „Když Kubíčkovi bylo zhruba dva a půl roku, tak se mi hodně osypal a řešili jsme, čím to může být. Nakonec jsme přišli na to, že to je zřejmě z průmyslově vyráběného sirupu,“ vysvětluje Martina. Zkusila tedy naložit levanduli ze zahrádky a první sirup byl na světě.

Sirupy od Sejkorky vařila Martina Koníčková nejprve ve vlastní kuchyni

Domácí limonády rychle zachutnaly i dětem ze sousedství. Poptávka se stále zvyšovala, a tak si mladá maminka začala pronajímat sdílenou dílnu v Jirnech. Z koníčka se stala práce, i když péče o děti Kubíka a Adélku zůstává na prvním místě. „Seženeme hlídání, vyrazí se do sdílené dílny, tam se honem navaří a doma se pak etiketuje, protože tím nechci ztrácet čas,“ směje se Martina a ukazuje krabice plné lahví, které má naskládané doma v kuchyni.

Bylinkové sirupy začala Martina Koníčková vařit nejprve pro svoje děti

„Ty moje sirupy jsou opravdu silné výluhy, takže jich není potřeba dávat tolik,“ vysvětluje Martina. Nabídku postupně rozšiřuje. Nové příchutě testuje ve vlastní kuchyni. Sirupy se dají využít k výrobě osvěžujících nápojů i k ochucení čajů nebo salátů. „Dneska máme mateřídoušku s tymiánem, rakytník, levanduli, zázvor s citrónem, šípek, pak jsou tam lesní plody s květy bylin, malina s ibiškem a limetkou. Začala jsem testovat jablko a ostropestřec.“

Bylinkový sirup z čerstvých květů levandule, který doplnila kyselejší chutí citrónů, letos získal označení Regionální potravina Středočeského kraje. Martina Koníčková by chtěla nabídku sirupů ještě rozšířit. Právě teď si proto na zahradě buduje malou výrobnu.

Spustit audio