Masaryk byl velký filmový fanoušek. V Lánech přivítal i Pickfordovou a Fairbankse

Američtí herci Mary Pickfordová a Douglas Fairbanks přijeli do Československa v červenci roku 1926. Příjemný den tehdy strávili na zahradě lánského zámku jako hosté prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Na setkání se slavným párem a hvězdami němého filmu se sjela celá prezidentova rodina.

„O setkání existuje filmový záznam, mnoho fotografií a něco málo víme i ze vzpomínek zaměstnanců zámku Lány,“ říká ředitelka Muzea TMG Lány Magdalena Elznicová Mikesková. Mary Pickfordová byla první americkou herečkou, která dokázala vydělat přes milion dolarů ročně. Douglas Fairbanks byl zase obdivovaný akční hrdina. Oba se navíc dobře znali s další filmovou hvězdou Charlie Chaplinem.

Prezident Masaryk byl velký milovník filmu. S hvězdami stříbrného plátna si měl tedy určitě co vyprávět. „Na zámku v Lánech měl k dispozici promítačku a každý týden se zde pravidelně promítaly filmy. Určitě i s Mary Pickfordovou a Douglasem Fairbanksem,“ vysvětluje Magdalena Elznicová Mikesková.

Samotného Masaryka v následujících letech natočili američtí filmaři na zahradě lánského zámku. Díky tomu můžeme slyšet, jak prezident promlouvá anglicky a vychvaluje přitom vynález zvukového filmu.

Další perličky z historie naší republiky najdete na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.