Máselnice po babičce změnila Vladimíře Sýkorové život

29. prosinec 2022

Muzeum másla je dnes oblíbenou destinací. Zakladatelka Vladimíra Sýkorová jeho budování věnuje veškerý svůj volný čas. Péče o exponáty jí změnila život. Na svých soukromých cestách do zahraničí neobchází místní památky, ale obchody se starožitnostmi, a snaží se do muzea vždy přivézt nějaký zajímavý nový exponát.

Kde jinde byste ale hledali Muzeum másla než ve středočeských Máslovicích. Muzeum je oblíbené pro množství exponátů a svou roli hraje i fakt, že je jediné svého druhu ve střední Evropě.

Za vším je ale silný lidský příběh. Zakladatelka a ředitelka muzea, Vladimíra Sýkorová, je už mnoho let také starostkou obce Máslovice, ke kterým má vřelý vztah už odmala. Ostatně z Máslovic byla i její babička, která měla malé hospodářství a kromě drobného zvířectva i dvě krávy. Často své vnučce vyprávěla, jak z mléka pracně vyráběla domácí máslo. Když rodinnou máselnici po své babičce zdědila, rozhodla se nenechat si ji pouze pro sebe.

Myšlenka založit muzeum

Měla potřebu malou obec oživit a využít k tomu i její ojedinělý název. Má navíc ráda kulturu, výstavy i galerie, a tak ji napadlo, že by se do Máslovic hodilo právě Muzeum másla, které souvisí s názvem obce.

Máselnice od babičky byla sice prvním muzejním exponátem, velmi rychle ale přibývaly další. Většinu exponátů – tedy máselnic nebo odstředivek – lze také prakticky vyzkoušet a máslo byste si v nich vyrobili ještě dnes.

Zajímavá je také kolekce obalů i formiček na máslo nebo máslenek na jeho servírování. Největší radost ale Vladimíra Sýkorová má, když se podaří některé exponáty získat darem ze zahraničí. Konev na mléko muzeu například věnovala holandská obec „Maasland“. Zajímavá je i máselnice z Rumunska, která přišla rozložená a složit ji zpět byl doslova hlavolam.

Mnoho exponátů ale přivezla paní Sýkorová sama, v poslední době například dvě máselnice ze Švédska. Kdykoliv totiž jede soukromě do zahraničí, snaží se navštěvovat různé obchody nebo trhy se starožitnostmi a vyhlíží zajímavé exponáty, které by mohla pro muzeum zakoupit.

Máslový betlém

Díky muzeu má více práce, ale také radosti. Muzeum přitahuje stále více lidí, kteří si při různých akcích mohou výrobu másla v muzejních exponátech sami vyzkoušet. Nelze se také divit, že její nejoblíbenější jídlo je chléb s máslem, ovšem musí být kvalitní! To znamená, ideálně máslo domácí nebo farmářské, které má nejméně 80 % tuku.

Také je ráda, pokud ví, odkud máslo, na kterém si pochutnává, pochází. Kvalitní máslo dnes zkrátka není samozřejmostí a každý by měl alespoň někdy to domácí nebo farmářské ochutnat. Osvětu máslu paní Sýkorová dělá při každé příležitosti. Mimo jiné vždy na podzim organizuje i workshopy výroby máslového betlému. Velký máslový betlém z vybraných figurek si můžete v muzeu prohlédnout až do konce ledna.

Máslovický betlém je celý vyrobený z másla
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.