Mašinka u příjezdu do města nově připomíná, že Nymburk je městem železnice

24. říjen 2022 17:00

Historická mašinka našla nové místo u kruhového objezdu na příjezdu do města od Všechlap. Přemístila ji společnost Česká lokomotivka, s. r. o. na násep s jedenáctimetrovou kolejí, který předem připravily Technické služby města Nymburka.

„Jsem rád, že se akce i po deštivém víkendu povedla. Malá renovovaná, posunovací, dvounápravová mašinka je umístěna na obdobě železničního náspu a je dobře viditelná ze silnice. Ode dneška vítá všechny přijíždějící do města a připomene jim stopadesátiletou historii železnice v Nymburce,“ sdělil místostarosta Mgr. Bořek Černý (Nymburk s klidem).

Čtěte také

Malá posunovací, dvounápravová, dieslová lokomotiva pochází ze 60. let minulého století a za provozu vážila 24 tun. Aktuálně je po renovaci a pro výstavní účely byla odlehčena o motor a další komponenty. Vyzdvihl ji jeřáb, který sám váží 50 tun. Mašinka byla na koleji zafixována speciálními zarážkami pro lokomotivy, které železničáři nazývají „čuby“.

Historická lokomotiva č. 702.521-6 byla dosud k vidění pouze příležitostně, například během Dnů evropského dědictví, v nymburském depu. Město pro účel umístění mašinky nakonec pronajalo část pozemku u kruhového objezdu. Radní v srpnu schválili její umístění u okružní křižovatky silnic č. I/38 a II/503, po pravé straně při příjezdu do města. Dvě mašinky jsou tak k vidění při příjezdu do Nymburka ze dvou stran, jedna menší již stojí u hlavní silnice za vjezdem od Babína.

Spustit audio