Masivně vzrostl počet dezinformací, které jednostranně útočí na Petra Pavla, hodnotí mluvčí Českých elfů Bohumil Kartous

Jaká nepodložená tvrzení, či dokonce poplašné zprávy prozatím přinesla volba prezidenta? Může prezident vyhlásit válku, jak tvrdí billboardy jednoho z kandidátů? „Válečný stav u nás nevyhlašuje prezident republiky, a dokonce ani vláda, vyhlašují ho obě komory parlamentu ‚“ vysvětluje ústavní právník Marek Antoš. Jaké má prezident pravomoci? A jak lze proti dezinformacím v rámci kampaně bojovat?

„Co můžeme konstatovat, že oproti situaci před několika týdny a měsíci teď masivně narostly počty dezinformací, které vcelku jednostranně útočí na jednoho z kandidátů, a to na Petra Pavla,“ popisuje Bohumil Kartous.

Hosty Tomáše Pancíře jsou:
  • Bohumil Kartous, mluvčí skupiny Čeští elfové
  • Jan Tvrdoň, redaktor Deníku N
  • Marek Antoš, ústavní právník
  • Martin Kratochvil, analytik ze STEMu

Redaktor Deníku N, který dřív vedl platformu demagog.cz, Jan Tvrdoň připomíná, že ne všechno, co kandidátům nemusí být libé, se může označit za lež, případně nepravdu. „Tato vyjádření často pracují s částečnou informací, kterou vytrhnou z kontextu a dají jí úplně jiný náboj, což je ten největší problém,“ připomíná.

Pokud se dezinformace víc týkají jednoho kandidáta a druhý to využívá, je tady něco špatně.
Jan Tvrdoň

Jasné lži se podle Tvrdoně totiž vyvracejí líp. „Ale pokud něčemu dáte úplně jiný náboj a zabarvení, posunete jeho význam, tak tohle umí v součtu udělat velmi negativní obrázek, který je navíc daleko nebezpečnější,“ doplňuje.

Podle Kartouse spočívá problém dezinformací i v jejich nedohledatelnosti, respektive kořenech zdrojů. „Kdybychom je dokázali dohledat, vyřešíme celé dezinformace. V drtivé většině, až na výjimky, je tedy nedohledáme, ale ukazují se nám určitá schémata, která jsou nepřímým důkazem toho, že se jedná o nějakou koordinovanou kampaň,“ říká.

Čtěte také

„Je důležité si i povšimnout, jaká koordinace probíhá s vyvrcholením kampaně před druhým kolem. A když jsem říkal, že narůstá počet zachycených dezinformací, které útočí na jednoho kandidáta, tak si je dobré všímat, co ten druhý ve své transparentní kampani zdůrazňuje, o jaká témata se opírá. A je tam vidět vysoká míra korespondence.“

„Takže když bych to hodně zjednodušil: v dezinformacích je Petr Pavel označen za hrozbu a Andrej Babiš říká, ,já jsem to řešení‘,“ naznačuje mluvčí Českých elfů.

Tvrdoň připomíná, že přímá volba s sebou nese personalizovanou kampaň plnou emocí. Volby jsou o emocích, jsou osobní, je to volba personalizovaná,“ naznačuje. „Ale pokud se dezinformace víc týkají jednoho kandidáta a druhý to využívá, tak je tady něco špatně,“ uzavírá novinář.

Kdo z kandidátů je, nebo není nestranickým kandidátem? Nakolik mohou manipulace s informacemi ovlivnit volbu prezidenta? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , agf

Související