Masopustní a karnevalové masky ze Zákup jsou součástí kulturního dědictví. Vyrábějí se od roku 1884

24. únor 2022

Už téměř 140 let se v Zákupech na severu Čech vyrábí masopustní, karnevalové a vánoční zboží. Jedinečná rukodělná výroba se dochovala v původní podobě a díky své unikátnosti se dostala na Národní seznam nemateriálního kulturního dědictví. A kdo se chce o maskách dozvědět víc, může v Zákupech navštívit muzeum, které nese jméno zakladatele První rakouské továrny na patentní listy a luxusní papír Eduarda Helda.

Na jeho odkaz navazuje majitel současné společnosti Zdeněk Rydygr, který vypráví návštěvníkům o výrobě klasických masek i velkých celohlavových masek a také o starých časech.

V muzeu jsou k vidění nejen hotové masky, ale také celý proces jejich ruční výroby. Základem jsou různé obličeje. Těchto předloh je v depozitáři muzea uloženo na dva a půl tisíce. Z nich se odlévají negativní formy, které se lakují a do nich se vkládají a vmačkávají kusy papíru prosycené lepidlem. Po vysušení se masky ostřihují a vysekávají ručním razidlem, malují barvami a na závěr přelakují vodou ředitelným lakem.

A stejným způsoben se vyrábějí i obří nasazovací hlavy, které se objevují v masopustních průvodech. A také ve filmech. Právě ty zákupské jste mohli vidět třeba ve snímku Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci. A kromě toho i v zahraničních produkcích.

Hlavové masky se objevují i ve filmech

Soukromé Eduard Held muzeum na Náměstí Svobody v Zákupech neobsahuje jenom expozici výroby masopustního a karnevalového zboží, ale také expozici mizejícího času, která zobrazuje život sudetských Němců do odsunu v letech 1945 až 1946. Tehdy jich ze Zákup muselo odejít 3 300.

Další expozice je pak věnovaná historii vojenského letiště Hradčany u Mimoně a vzniku pěšího praporu 71 československých parašutistů v Zákupech. Prohlídka Eduard Held muzea začíná vždy v 9, 10, 11, 13 a 15 hodin od pondělí do pátku. O sobotách, nedělích a státních svátcích jen po předchozí domluvě.

Jednou z tradičních postav masopustu je kobyla
Spustit audio