Máte dispozice ke vzniku křečových žil? Nezapomínejte na dostatek rutinu i časté vycházky

24. únor 2021

Křečové žíly jsou genetickou záležitostí. Často si jich poprvé všimneme na jaře, kdy sundáme teplé punčocháče a vysoké zimní boty. Nevznikají ale přes zimu. Jejich zvětšení se připravuje postupně díky nedostatečné prevenci. Když se jednou objeví, jsou doživotní. Samy od sebe nezmizí, naopak se budou v průběhu času zhoršovat. Pokud už je máme, musíme se svými končetinami zacházet tak, aby se křečové žíly nezhoršovaly.

Křečové žíly nejsou z estetického hlediska nic příjemného. Ovšem jedná se hlavně o problém zdravotní, který je navíc především dědičný. Pokud se křečové žíly objevily u někoho z rodičů, tety nebo strejdy, je velká pravděpodobnost, že i vaše žilní stěna není tak pevná a může povolit. Jsou rody, kdy tyto zdravotní problémy mohou tzv. přeskočit generaci, ale pokud se v rodinné anamnéze objevují, mohou postihnout jak dámy, tak pány.

V případě křečových žil máte pro nohy na stole omluvenku

Pokud na tyto zdravotní problémy trpěli vaši rodiče a prarodiče, měli byste zavčas používat bandáže alespoň při dlouhém cestování a sezení. Na místě je i správná volba zaměstnání, které nohy příliš nezatěžuje. Pokud se sedavému zaměstnání nevyhnete, dbejte alespoň na časté kratší procházky na pracovišti a občas dejte nohy do vyšší polohy. Nohy na stole je sice ideální relaxace, ale v pracovní době není možné jí vždy uskutečnit…Při dobré organizaci práce se to ale může podařit. Stačí několik minut a nohy se ve zvýšené poloze opět dostanou do lepší kondice.

Prevence jako základ

Dlouhodobé sezení nám škodí stejně tak jako dlouhodobé stání. Nutná je celková prevence. Pomoci mohou i vitaminové doplňky – především rutin a kyselina askorbová. Vhodné potravinové doplňky působí pozitivně na tonus žilní stěny, ale celkově mohou zlepšit stav pouze částečně. Naopak léky na léčbu varixů dolních končetin účinné jsou. Samy od sebe ale také nic nezachrání. Zásadní je pravidelná fyzická aktivita a ideální pro prevenci je především pravidelná chůze a nezastupitelnou roli tu má i bandáž. Bandáž neboli stahující punčochy mohou zásadně zpomalit zhoršování křečových žil a za včasného používání mohou dokonce zabránit jejich vzniku.

Podstatné je, jak stahující punčochy používáme

Stahující punčochy nasazujeme dříve, než vstaneme ráno z lůžka. Ideální je nasadit je ještě v horizontální poloze a pak se teprve zvednout. Pokud na to zapomenete, je vhodné se vrátit na lůžko a zvednout nohy do pravého úhlu alespoň na několik minut, aby se nohy opět odkrvily. Teprve poté aplikujte bandáž. Tento postup je nutný, aby bylo používání stahovacích punčoch co nejefektnější. Bandáž je totiž potřeba nasadit ve chvíli, kdy jsou nohy odkrvené. Následně pak svým působením zabrání nadměrnému přísunu krve a tím žíly udržuje v optimálním stavu. Punčochy je nutné si vyzkoušet. Pokud používáte pouze punčochy nad kolena, může vám při celodenním nošení otékat stehno a to je velmi nepříjemné. Jestliže už máte křečové žíly, které vedou od lýtek až nahoru ke stehnu, je potom vhodnější používat stahující punčochu až po třísla. Velmi důležitá je i správná volba velikosti.

Přes den punčochy, na noc gel

Pomocníkem jsou i různé gely a krémy na křečové žíly. Nepoužívejte je ale přes den pod punčochy. Vhodnější je jejich aplikace na noc, aby se žíly přes noc zklidnily. Pomoci může i střídání horké a studené koupele. Ideální je, pokud máte sprchu a dolní končetiny sprchujete střídavou teplotou. Tím se žíly prokrví a žilní stěna se zpevní. Lze to i řešit pomocí dvou nádob nebo kýblů na vodu – tak, abychom mohli do lázně vložit alespoň nohy po kolena. Do jedné nádoby si dáme horkou, do druhé studenou vodu, a nohy v lázni střídáme.

Spustit audio

Související