Máte horečku a lékař je daleko? Potní kůra může pomoci ji snížit. Nutné je ale dodržet správný postup

28. listopad 2018

Tradiční přírodní léčebné způsoby se předávaly po generace. Některé můžeme využít i dnes, například při horečnatých onemocněních. Tělo se přirozeně ochlazuje potem. Pocení se proto může využít jako přirozený způsob pro snížení teploty. Nutné je ale dodržet správný postup – dostatek tekutin i správné vyhřátí. O radu jsme požádali MUDr. Petra Grenara.

Jak vlastně tradiční potní kůru vnímá dnešní praktický lékař?

Tradiční přírodní léčebné způsoby se předávaly po generace. Některé můžeme využít i dnes, aniž bychom se dostali do konfliktu s moderní medicínou. Mezi ně patří právě potní kůra. Je velmi vhodná při horečnatých onemocněních. A samozřejmě především jako první pomoc v situacích, kdy nás přepadne horečka třeba někde na horách a lékař není v blízkosti.

Jak přesně postupujeme a jak kůra působí?

Teplota sama o sobě působí obranyschopně, ale od určité fáze je už méně prospěšná a spíše oslabuje. Tělo je pak nutné ochladit. Princip potní kůry je jednoduchý. Tělo se přirozeně ochlazuje potem, který se na pokožce odpařuje. Pocení se proto může využít jako přirozený způsob pro snížení teploty. Má to ale první pravidlo. Musíte mít co potit… Tedy pacient, který se chystá na potní kůru, musí ze všeho nejdříve vypít co nejvíce tekutin. Následně je možné také užít léky, které podpoří pocení jako takové.  Jsou to různé deriváty kyseliny acetylsalicylové neboli acylpyrin nebo i paralen.

Čaj, acylpyrin a pod peřinu…Je nutné dodržet nějaký postup i při pocení?

Poté, co se pacient zavodní a užije podpůrné medikamenty, je nutné ulehnout do lůžka a přikrýt se doslova od hlavy až k patě velmi teplou přikrývkou. Organismus na teplotu začne reagovat svými regulačními mechanismy a teplotu začne sám snižovat pocením. Většinou se potíme několik desítek minut. Důležité ale je, potit se pouze dokud to je příjemné a pocení snesitelné. Jakmile je extrémní vedro nebo se cítíte nepohodlně, je nejvyšší čas pocení ukončit.

A jak celý proces ukončíme?

Především je nutné se osušit a převléct do suchého oděvu. Možné je se také krátce osprchovat v teplé vodě, ale nutné je vytřít se do sucha. Následně se přesuneme do klidové polohy ideálně na jiné lůžko, kde se už pouze zakryjeme lehčí přikrývkou a odpočíváme. Po pitné kúře je nutné opět doplnit tekutiny.

Jaký pitný režim je celkově nutné při horečnatém onemocnění dodržovat?

Během každého horečnatého onemocnění (nad 37,5°C) je nutné tekutiny doplňovat. Díky vyšší teplotě jsou vyšší ztráty tekutin potem a je nutné je doplnit, aby docházelo k regeneraci organismu. Je tedy nutné pít více než obvykle. Deficit poznáte jednoduše. Při respiračním infektu máte teplotu, nutí vás to hodně pít, ale stále málo močíte. To je klasický příklad toho, že vody je málo. Tekutinu při teplotách stále doplňujeme, čím více tím lépe.

Spustit audio