Máte na dovolené potíže s usínáním? Lékařka radí, co jíst a co dělat, aby se spánek dostavil

Když má někdo problém se spaním už doma, většinou se to na dovolené ještě zhorší. Než si zvykneme na jinou postel, vracíme se domů. Prášky mějte jako poslední možnost, radí lékařka Irena Kudrnovská.

Čtěte také

Problémy se spánkem má mnoho lidí, a to ani nemusí jezdit nikam na dovolenou, kde se v hlučném hotelu snaží si zvyknout na novou postel. Usínání můžete ovlivnit i jinak než pouhými prášky na spaní. Je sice vhodné je pro jistotu mít na dovolené s sebou, spánek ale můžete ovlivnit i tím, co děláte večer.

Určitě se vám bude lépe usínat, pokud se půjdete před spaním pořádně projít a místo tvrdého alkoholu si na noc dopřejete teplé mléko s medem nebo kakao. A hlavně v pokoji na noc pořádně vyvětrejte.

Pokud jste na dovolené v jižních krajích, možná jste si schválně vybrali hotel s klimatizací. Ale i s tou je potřeba zacházet opatrně. Můžete si jí pustit před spaním, abyste si vychladili pokoj. Pokud ale klimatizace není pravidelně udržovaná, může obsahovat různé bakterie i viry. Navíc může být i hlučná a o to více se nevyspíte.

Správný jídelníček usínání usnadní

Čtěte také

Spánkový režim můžeme ovlivnit i tím, co jíte k večeři. Pokud se pozdě večer nacpete tím, co vám bude dlouho ležet v žaludku (hlavně pozor na houby, kapustu, zelí apod.), budete mít problém se spaním, i když jinak spíte bez problémů.

Večer jezte spíše něco lehčího a povečeřte ideálně mezi 18 a 19 hod. večer. A když vás těsně před spaním hlad přeci jenom dostihne, dejte si už pouze trochu ovoce nebo se pouze napijte. Budete se cítit lépe.

Někdy stačí meduňkový čaj

Na dovolené je mnoho dojmů. Většinou tak stačí užít něco lehkého pouze na uklidnění a kvalitní spánek přijde sám. Nemusíte tedy hned brát prášky na spaní, ale jenom trankvilizér. Někdy postačí pouze uklidňující bylinkový čaj. Velmi oblíbená i účinná je meduňka. Na každého ale samozřejmě působí jinak, ale rozhodně stojí za to si její účinek vyzkoušet.

Pokud budete chtít použít léčivo z lékárny, ani v tomto případě nemusíte hned sáhnout po hyptoniku – tedy lécích na spaní. Můžete si zakoupit pouze melatonin. V oblibě ho mají především piloti transkontinentálních letů, kteří se musí dobře vyspat před cestou zpět napříč časovým pásmem bez rizika ztráty pozornosti. Melatonin je hormon, který je vyráběný jako léčivo a můžete ho koupit v lékárně. Tělo uklidní a navodí klid i spánek.

Spustit audio

Související