Mattoniho stezka provádí návštěvníky nejzajímavějšími místy někdejších slavných lázní v Kyselce

14. prosinec 2020

Obec Kyselka na Karlovarsku je neodmyslitelně spjata se jménem významného podnikatele a obchodníka Heinricha Mattoniho. Ten v roce 1873 koupil od hraběte Černína polnosti a pozemky v okolí Kyselky a založil firmu na minerální vodu. Dokonce vybudoval i lázně, které bývaly svého času velmi vyhledávané.

Kdysi honosné budovy bohužel dávno nevypadají jako v dobách své největší slávy, stále se ale pracuje na jejich záchraně. I proto je dnes v Kyselce řada zajímavých míst a vyhlídek, které stojí za návštěvu. Po původních promenádních cestách vede Mattoniho stezka, která připomíná slavnou éru lázeňského městečka.

Tato relativně nenáročná turistická trasa měří necelé čtyři kilometry a provádí návštěvníky kolem kdysi významných lázeňských budov, které v současné době ve velkém procházejí rekonstrukcí. Na několika z celkem 16 informačních tabulí je možné se dočíst zajímavosti o historii odpočinkových míst, která spolu se slávou lázní Kyselka téměř nebo zcela zanikla.

Mattoniho vodopád v Kyselce

Při procházce můžete hned na několika místech ochutnat jednu z místních kyselek – Ottův pramen. Pramení v Ottově pavilonu a dále je veden do pítka v parku nedaleko sochy zakladatele lázní Heinricha Mattoniho. Pramen nese jméno řeckého krále Oty I., který v polovině 19. století Kyselku navštívil. Původní název pramene byl Bukovská kyselka.

Mattoniho stezku v Kyselce na Karlovarsku můžete absolvovat kdykoli během celého roku. Většinu její trasy můžete pohodlně projít i s malými dětmi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.