Mauzoleum

28. červenec 2003

Dnes si popovídáme o jazykovém zákulisí slova mauzoleum. Už proto, že se s tímto výrazem můžeme setkat při svých prázdninových cestách. U některých šlechtických sídel bývají velké hrobky, kterým průvodci říkají mauzolea.

Pokud bychom se ale v těchto mauzoleích sháněli po nabalzamované mrtvole nějakého toho dávného šlechtice, neuspějeme, nejen že tam takový morbidní předmět není dnes, on tam nebyl ani nikdy předtím. To jen my, pod vlivem Leninova mauzolea slovu mauzoleum nerozumíme správně. Myslím, že většina z nás si myslí, že mauzoleum je hrobka s mrtvolou udržovanou jaksi v původní podobě, tedy nabalzamovanou. Taková speciální a podle mne dosti nechutná mauzolea jsou pokud vím dvě, v Moskvě a v Hanoji. Mauzoleí je však mnohem víc, mauzoleum totiž je (cituji Slovník spisovného jazyka českého) "stavba určená za hrobku, monumentální hrobka vůbec", o mrtvoly jako živé vůbec nejde a nikdy nešlo.

Ani v prvním mauzoleu nic takového nebylo, satrapa perské říše Mausólos byl ve své hrobce v Halikarnasu normálně pochován. Ano, slovo mauzoleum pochází ze jména satrapy, tedy jakéhosi protektora perské říše, Mausola, který v Malé Asii, na jihozápadě dnešního Turecka vládl ve 4. století před Kristem. Jméno toho satrapy nebo se také píše krále vstoupilo do dějin a hlavně do světových jazyků ne proto, že by byl nějak nenormálně pochován, ale proto, že jeho žena mu dala vybudovat nenormálně velký hrob. Jeho součástí prý například byl i chrám obklopený šestatřiceti mohutnými sloupy a obrovská Mausólova socha. Mausólova hrobka, tedy mauzoleum v Halikarnasu, byla stavba tak úchvatná, že se počítala k sedmi divům světa. Nezbylo z ní nic, zničilo ji zemětřesení, ta jak víme jsou v Turecku běžná i dnes.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.