Medově sladké fíky si vypěstujte sami, není to těžké

14. září 2018

Sušené fíky bývaly vítaným dárkem z dovolené v teplých krajích. Dnes se objevují na leckteré zahradě u nás. Pěstované v nádobě oživí balkon či terasu klidně i ve vyšších polohách. Medově sladké plody prý zlepšují náladu. Fíky pěstuje také Miroslav Šmoranc z časopisu Zahrádkář:

 

„Když si fíky vypěstujete sami, můžete je nechat plně dozrát, jsou měkké, sladké a lahodné. Sklízím je ve chvíli, kdy vidím, že po nich putují mravenci. To je pro mě signál, že fíky dozrály.“ Fíkovník smokvoň (Ficus carica) je přes svůj subtropický původ poměrně nenáročný. Můžete ho pěstovat v nádobě jako přenosnou rostlinu, nebo dokonce vysadit na zahradu. V našich podmínkách plodí například  'Brown Turkey‘, 'White Marseiiles‘, 'Dotato‘, 'Becane', 'Hardy Chicago', 'Troja', 'Osborn Prolific', 'Trojano', 'Violette Dauphine'.

Plně dozrálé fíky jsou měkké a lahodné

V zimě by měly fíkovníky odpočívat v chladné místnosti, při teplotě kolem 10 °C, a to nejméně dva měsíce. Při zimování nevyžadují světlo, můžete je klidně uložit do tmavého sklepa. Listy jim opadají, ale na jaře se opět zazelenají. V době vegetačního klidu fíkovník zalévejte velmi opatrně, jen aby zemina zcela nevyschla.

Přes léto fíkovník potřebuje slunné místo. Letnění je tím nejlepším, co mu můžete dopřát. Dostatek slunce je podmínkou pro to, aby plodil. Sklízet fíky budete možná už druhým nebo třetím rokem, záleží na podmínkách i na štěstí.

Fíky se pěstují i na jižních svazích pod Pražským hradem

Odrůdy pěstované v zahradě musí být mrazuodolné. Partenokarpické odrůdy vytvářejí plody bez opylení. Fíky regulují trávení, obsahují vitamin C, A, B1, pektin, vlákninu, rychle zvyšují hladinu glukózy k krvi. Prý zlepšují náladu, podporují soustředění nebo zbavují nervozity.

Spustit audio