Medově sladké fíky si vypěstujte sami, není to těžké
Sušené fíky bývaly vítaným dárkem z dovolené v teplých krajích. Dnes se objevují na leckteré zahradě u nás. Pěstované v nádobě oživí balkon či terasu klidně i ve vyšších polohách. Medově sladké plody prý zlepšují náladu. Fíky pěstuje také Miroslav Šmoranc z časopisu Zahrádkář:
„Když si fíky vypěstujete sami, můžete je nechat plně dozrát, jsou měkké, sladké a lahodné. Sklízím je ve chvíli, kdy vidím, že po nich putují mravenci. To je pro mě signál, že fíky dozrály.“ Fíkovník smokvoň (Ficus carica) je přes svůj subtropický původ poměrně nenáročný. Můžete ho pěstovat v nádobě jako přenosnou rostlinu, nebo dokonce vysadit na zahradu. V našich podmínkách plodí například 'Brown Turkey‘, 'White Marseiiles‘, 'Dotato‘, 'Becane', 'Hardy Chicago', 'Troja', 'Osborn Prolific', 'Trojano', 'Violette Dauphine'.
V zimě by měly fíkovníky odpočívat v chladné místnosti, při teplotě kolem 10 °C, a to nejméně dva měsíce. Při zimování nevyžadují světlo, můžete je klidně uložit do tmavého sklepa. Listy jim opadají, ale na jaře se opět zazelenají. V době vegetačního klidu fíkovník zalévejte velmi opatrně, jen aby zemina zcela nevyschla.
Přes léto fíkovník potřebuje slunné místo. Letnění je tím nejlepším, co mu můžete dopřát. Dostatek slunce je podmínkou pro to, aby plodil. Sklízet fíky budete možná už druhým nebo třetím rokem, záleží na podmínkách i na štěstí.
Odrůdy pěstované v zahradě musí být mrazuodolné. Partenokarpické odrůdy vytvářejí plody bez opylení. Fíky regulují trávení, obsahují vitamin C, A, B1, pektin, vlákninu, rychle zvyšují hladinu glukózy k krvi. Prý zlepšují náladu, podporují soustředění nebo zbavují nervozity.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.