Medvědici Boru z pražské zoo musel utratit veterinář. Dožila se úctyhodného věku 33 let

29. srpen 2019 07:05

V pražské zoo museli utratit lední medvědici Boru. Bylo jí 33 let. Na facebooku o tom informoval ředitel zoo Miroslav Bobek. Podle mluvčí pražské zoo Lenky Pastorčákové se medvědice dožila úctyhodného věku, protože v přírodě se dožívají maximálně 26 let.

Bora už na začátku roku měla nejspíš mrtvici. S pomocí léků se medvědici podařilo stabilizovat. Podle Pastorčákové se ale její stav tento týden zhoršil. „Ochrnula na pravou stranu těla nejspíš vlivem druhé mrtvice a i přes další medikaci a veškerou naši péči, nebyla šance na zlepšení jejího stavu, takže veterinář provedl eutanázii,“ popsala Radiožurnálu.

Bora se narodila 20. listopadu 1986 ve Vídni, v Praze žila přes dvacet let. „S Borou jsem v zoo strávila 22 let a jsem za to velmi ráda. Byla to klidná medvědice, ale uměla si prosadit svou a milovala jídlo, pro které by udělala skoro cokoliv. To, že jsem se mohla podílet i na odchovu její dcery Berty, považuji za velké štěstí,“ poznamenala chovatelka Denisa Zběhlíková.

Medvědy lední chová pražská zoo od roku 1932 a zaznamenala několik významných chovatelských úspěchů. Chov medvědů ledních v zoologických zahradách je náročný, protože samice se často odmítají o mláďata starat nebo je usmrtí.

Umělý odchov je obtížný vzhledem ke zvláštnímu složení medvědího mléka. Poprvé na světě se to podařilo právě v pražské zoo, a to v roce 1942.

Lední medvědi jsou umístěni v horní části zahrady. Obývají výběh s vodopádem a bazénem se stále chladnou vodu. Návštěvníci mohou přes sklo pozorovat, jak plavou a potápějí se. V pražské zoo dál zůstanou dva lední medvědi - samec Tom a Bory dcera Berta.

autor: mv | zdroj: ČTK
Spustit audio