Mělnické nemocnici roste porodnost, dvousté miminko měla dříve než loni

27. březen 2012

Více porodů než loni za stejnou dobu eviduje letos porodnice Nemocnice Mělník. Ve čtvrtek 22. března přišlo v mělnické porodnici na svět letošní dvousté dítě.

V předchozích letech se narodilo dvousté miminko až v polovině dubna.

Na rozdíl od celorepublikového trendu, kdy porodnost trvale klesá, v mělnické nemocnici chtějí překonat loňské statistiky. Letošním přáním je 1 000 porodů.

Jubilejním dvoustým miminkem se ve čtvrtek 22. března v 13:35 stal chlapeček Rashid El Toufaili, který po porodu vážil 3,75 kilogramu a měřil 51 centimetrů. Jeho maminka, osmadvacetiletá Diala El Toufaili, která nyní žije v Praze, si vybrala porodnici v Mělníku záměrně a dopředu. „Na diskusních fórech jsem si přečetla, že porodnice je hezká, čistá a že je zde milý personál. Skutečně to tak je. Těším se, až i já napíšu porodnici hodnocení,“ řekla.

Jméno Rashid dostal chlapeček po dědečkovi ze Spojených arabských emirátů. Země je domovem i Rashidova otce, který se s Dialou seznámil v Londýně při studiích, kde si dokončoval lékařskou atestaci. „Já jsem tam studovala genetiku na londýnské univerzitě Queen Mary,“ prozradila. Multikulturní prostředí jí není cizí, sama se totiž narodila v Libanonu a díky tomu, byť je Češka, má exotické křestní jméno.

Mělnická porodnice uspěla i v konkurenci porodnic ve Velké Británii, kde Diala přivedla na svět dvě dcery, dvouletou a šestiletou. „Tady je o moc lepší čistota, než tam,“ poznamenala. Rozdíl je také v tom, že porod v Anglii vede především „porodní bába“. Domů z porodnice se ve Velké Británii odchází již druhý den, miminko pak přichází kontrolovat domů sestřička.

Porodnice v Mělníku se už loni stala velmi vyhledávanou, přijíždějí do ní rodit ženy z Prahy, Roudnice nad Labem a dalších míst Středočeského kraje. Za nárůst počtu narozených dětí vděčí mělnická porodnice obzvláště zavedení moderních porodnických postupů a individualizaci péče o rodičky a novorozence.

Loni přišel na svět v mělnické porodnici rekordní počet dětí. Celkově se narodilo 856 dětí, což je o 237 více než v roce předchozím. V roce 2010 se v Mělníku narodilo 619 miminek.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio