Mělník kvůli stížnostem místních obyvatel zlevňuje parkování v centru města. Zdarma půjde na náměstí parkovat půl hodiny

8. únor 2023 16:00

Mělník upraví parkovací systém na náměstí Míru, prodlouží parkování zdarma z 15 na 30 minut. Vedení města se tak rozhodlo po připomínkách řidičů i místních firem. Dosavadní neplacená doba nestačila například ani k vyřízení nezbytných záležitostí na městském úřadu ani klientům místních firem.

Za 90 minut stání řidiči zaplatí 50 korun a za každou následující hodinu 100 korun. Změna začne platit od pátku 17. února. Město chce také pořídit větší dotykové displeje parkovacích automatů, které budou příjemnější pro uživatele. Nyní prověřuje nabídky, řekl dnes ČTK mělnický radní pro dopravu Jindřich Špergl (za ODS a TOP 09).

Vedení Mělníka chce podle radního vyhovět připomínkám, ale zároveň parkovací systém zachovat, protože účelně zabraňuje přeplňování náměstí auty. "Z tohoto důvodu bylo třeba najít vhodný kompromis mezi snahou po eliminaci automobilové dopravy a oprávněnými požadavky po jejím zachování," zdůvodnil Špergl chystané změny.

Majitelé provozoven na náměstí mohou nadále hlásit SPZ zásobovacího vozidla do systému pomocí aplikace. Zároveň Špergl upozornil na možnost bezplatného stání na parkovišti v ulici Legionářů (lokalita zvaná Na Svini), případně i na levnější parkování na parkovištích v Tyršově ulici a na náměstí Karla IV.

Moderní systém na náměstí Míru funguje od loňského března. Jeho součástí jsou kamery hlídající dobu, které auto stráví v placené zóně. Technologie umožňuje jednodušší kontrolu a platbu pomocí aplikace v mobilu.

zdroj: ČTK
Spustit audio