Melodie Rudolfa Piskáčka patřily k největším šlágrům své doby. Jeho chátrající hrob teď můžete adoptovat

2. květen 2023

Operetní melodie Rudolfa Piskáčka patřily k největším šlágrům své doby. Během svého života napsal přes 40 frašek a her se zpěvy. Jeho melodie znal tenkrát každý. Dnes ho připomíná jen chátrající hrob a slavný autor upadá v zapomnění. Změnit to může projekt Adopce hrobů.

Všecka sláva, polní tráva – napadne vás u hrobu autora mnoha slavných melodií na Vinohradském hřbitově v Praze. Rudolf Piskáček se narodil 15. března 1884, pohřben zde byl v roce 1940. Talentovaný hudebník se stal jedním z posledních žáků světově uznávaného Antonína Dvořáka. Mezi jeho nejslavnější operety patřily Perly panny Serafinky nebo Slovácká princezna. V roce 1924 dokonce podnikl úspěšné turné po Americe. Jeho hrob ale dnes nejspíš ani nenajdete. Pomalu chátrá, jména jsou nečitelná a po ozdobné lucerně zbyl na náhrobku jenom tmavý stín s vyvrtanými otvory.

Podobných pomníků je na pražských hřbitovech celá řada. Změnit to může projekt Adopce hrobů. „Jeho cílem je záchrana významných hrobů, to znamená, když je v tom hrobě pohřbená významná osobnost anebo se jedná o významné umělecké dílo,“ vysvětluje koordinátorka projektu Šárka Těšíková ze společnosti Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy. Do projektu Adopce hrobů se hlásí jednotlivci, spolky, ale také třeba obce, odkud slavné osobnosti pocházejí.

500 hrobů k adopci

„V současné chvíli máme do projektu zařazených plus mínus 500 hrobů a adoptovaných je z nich víc než polovina,“ přibližuje zájem o projekt Šárka Těšíková. V roce 2015 vznikla veřejná sbírka, kam mohou lidé přispívat i menší částkou, třeba jen ve výši 30,- korun. Díky tomu se daří opravovat také hroby, které jsou v kritickém stavu a na adopci zatím marně čekají. Bez rychlého zásahu by se některá umělecká díla zcela rozpadla.

Díky projektu je opravený hrob autora pohádkových Broučků Jana Karafiáta i spisovatele Zikmunda Wintera. Jiné hroby ale zatím na adopci stále čekají. To je případ břečťanem zarostlého místa, kde leží významný český fotograf a novinář Karel Ludwig. „Velmi trvalo, než jsme ho objevili, protože tím, že není náhrobek, není jméno, tak je to taková detektivní práce,“ usmívá se Šárka Těšíková.

Na projektu adopce se podílí i jeden zájemce, který postupně nechal opravit už 15 opuštěných hrobů. „V naší historii máme spoustu významných lidí a speciálně na Olšanech je jich spousta zapomenutých. Takže on se snaží ty lidi znovu vrátit do toho světa živých, aby se na ně vzpomínalo,“ vysvětluje Šárka Těšíková.

Spustit audio