Mendel slaví na Starém Brně narozeniny. Festival nabídne koncerty, komentované prohlídky i přednášky

20. červenec 2022

Při příležitosti 200 let od narození Johanna Gregora Mendela byla hostem Apetýtu ředitelku muzea v Brně, které nese jeho jméno. Blanka Křížová vás pozve na festival, který nabídne řadu nejen hudebních zážitků.

Blanka Křížová

„Ještě v době, když jsem studovala na střední škole, tak jsme se vlastně o Mendelovi moc neučili. Máme to u nás tak zvláštně nastavené, že se o našich velikánech dozvídáme kolikrát spíš až ze zahraničí.“ Když nastoupila Blanka Křížová na pozici ředitelky muzea na začátku koronavirové pandemie v roce 2020, tak v té době byli návštěvníci muzea převážně zahraniční. „Věřím, že letos bude klíčový rok. Že o Mendelovi nebude vědět celý svět, aniž by o tom nevěděli Češi,“ myslí si Křížová.

„Narozeninové dorty budou hned tři, tak přijďte slavit! Vstupné na všechny akce festivalu je volné,“ láká ředitelka muzea.

Cílí program muzea i na děti a budoucí vědce? Jaká je historie sochy badatele, která stojí v zahradě před muzeem? Jaká skladba vznikla k výročí narození J. G. Mendela? A jak je propojen Mendel s Janáčkem? Poslechněte si Apetýt!

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související