Menší zásilky budou po Praze doručovat kurýři na elektrokolech. Magistrát pro ně připravil zvláštní překladiště

19. listopad 2020

Kurýrní služby v Praze můžou nově využívat překladiště v centru Prahy. Magistrát totiž ve zkušebním provozu spustil takzvané cyklodepo, ze kterého mají firmy možnost rozvážet menší zásilky na nákladních elektrokolech. V budoucnu by další podobná překladiště mohla vzniknout i na dalších místech ve městě a časem omezit provoz nákladních aut v centru Prahy.

Na Těšnově přímo pod magistrálou bylo donedávna parkoviště. Teď jsou tu postavené nákladní kontejnery, stojan a nabíječka na elektrokola. Právě odtud mají kurýři se zásilkami do města vyrážet. „Ten prostor nám tady umožňuje zázemí pro osm logistických společností, aktuálně jich máme šest, sedmá se bude stěhovat někdy během týdne čtrnácti dnů. Oni si sem každé ráno dodávkami navezou zásilky, a tyto zásilky potom cyklokurýři na těch nákladních elektrokolech rozváží,“ říká koordinátor projektu Jakub Ditrich ze společnosti ekolo.cz.

Přestože kola mají omezenou nosnost, škála zboží, kterou můžou kurýři rozvážet, je podle Ditricha velká. „Jsou tady velmi rozličná nákladní elektrokola. Je to o tom, co která společnost vlastně rozváží a co potřebuje. Na nákladním elektrokole se dá rozvézt od běžné listovní zásilky, až třeba po pračku nebo počítačové monitory a velké zásilky.“

Ekologický způsob

Pozemek, na kterém cyklodepo stojí, patří magistrátu, který ho přepravním společnostem poskytnul. „Jsme blízko centra města, v případě nedoručení zásilek se vrací sem, nevrací se někam na periferii, takže je tam míň zbytečných cest, s tím je spojeno míň emisí, menší zácpy ve městě a tak dále, a zároveň to doručování probíhá ekologickým a udržitelným způsobem,“ vysvětluje náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

Podle Scheinherra by nákladní elektrokola mohla časem nahradit i část nákladních aut, která po městě teď zásilky rozváží. Ta někdy zajíždí i do úzkých uliček nebo musí parkovat tak, že brzdí další provoz. „Minimálně polovina zásilek, co se běžně denně dopravuje po městě, jsou menší, které se právě vejdou do elektronákladních kol. Ty všechny můžou převzít elektrokola.“

Zhruba za půl roku chce magistrát provoz cyklodepa vyhodnotit. Pokud se osvědčí, další by mohlo město vybudovat i na druhém břehu Vltavy.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.