Město zaslíbené celý víkend dechovce. Kolínem prošel tradiční průvod s Kmochem v čele

8. červen 2019

Festival dechové hudby Kmochův Kolín začal v rodišti skladatele a kapelníka Františka Kmocha v pátek večer už pošestapadesáté. V sobotu pokračoval velkým průvodem orchestrů a mažoretek, v neděli vyvrcholí monstrkoncertem, který bude živě přenášet Český rozhlas Region střední Čechy.

Na Karlově náměstí jsou pro návštěvníky opět připravena dvě pódia, vstupné se již poněkolikáté neplatí. Loni město přidalo další pódium do Komenského parku, letos v této novince pokračuje.

"Malé podium Komenského parku je pro fajnšmekry dechové hudby, protože tam je to hlavně o dechovce," řekl místostarosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

Koncertní vystoupení doprovází celý víkend bohatý doprovodný program, který se koná například v kolínské synagoze, v Zámecké ulici, chrámu svatého Bartoloměje nebo v Práchovně. Město myslelo také na nejmenší návštěvníky, loni za dětmi dorazil Jaroslav Uhlíř, letos ho nahradí Ivan Mládek a jeho Banjo Band.

Kromě českých těles se v rámci Kmochova Kolína představí také orchestry například z Maďarska nebo Rakouska. Počet účinkujících se pohybuje kolem 1500 hudebníků a 250 mažoretek.

autor: Michal Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio