Meteorologie

3. srpen 2005

Včera jsem v souvislosti s prázdninovým povídáním o počasí probral původem trochu nejasné slovo klima, což je přejatý termín pro to, čemu česky říkáme podnebí, a pohovořil jsem také o jazykově příbuzných, významově však nesouvisejících slov klimakterium a klinika. U přejatých slov souvisejících s počasím dnes zůstanu tím, že se trochu blíž podívám na výraz meteorologie.

V obecném povědomí má tohle slovo význam "obor zabývající se předpovídáním počasí", což je ovšem silně nepřesné, meteorologie je, cituji Akademický slovník cizích slov, "obor zabývající se složením a vlastnostmi atmosféry a ději, které v ní probíhají". Z toho zkoumání pak, dodávám já, může vyplynout i předpověď, jak tyto děje budou pokračovat, jaké z toho bude počasí. Předpověď počasí je vlastně spíš jakýsi vedlejší produkt meteorologie. Lze si dobře představit meteorologa, který za život neudělá ani jednu předpověď, zabývá se jen současným stavem atmosféry a ději, které v ní probíhají právě teď.

Michal Novotný

Ale ke slovu meteorologie, které silně připomíná výrazy meteor a meteorit. Ten výraz je řeckého původu a skutečně má se slovy meteor a meteorit společného předka. Řecký slovem meteora se označovaly nebeské jevy a bylo to vlastně popisné slovo; když přeložíme jeho dvě části meta-, vysoko, a aer, vzduch, dostaneme slovní spojení vysoko ve vzduchu. Řecká meteorologia byla nauka o jevech vysoko ve vzduchu, o takzvaných nebeských jevech, tedy mimo jiné i o jevech povětrnostních, o počasí. Meteory i meteority jsou také nebeské jevy, jevy odehrávající se vysoko ve vzduchu. Ale pozor, meteor a meteorit nejsou synonyma, není to jedno a totéž. Meteor je pojmenování kosmické částice, která při vniku do zemské atmosféry shoří, což je vidět a někdy také slyšet, meteor je tedy vlastně onen světelný a někdy zvukový jev. Zatímco meteorit je kosmická kovová nebo kamenná částice, kus kovu či kamene, který při průletu atmosférou neshoří úplně a aspoň jeho část dopadne na zem. Na závěr řekneme, že meteory i meteority se dohromady jmenují meteoroidy, tak se říká tělesům, která obíhají ve sluneční soustavě a ještě se neví, jestli se při průletu zemskou atmosférou vypaří jako meteor nebo z nich na zemský povrch dopadne aspoň kousek zvaný meteorit.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.