Meteorologové prodloužili varování před intenzivním deštěm až do pondělního rána. Varují před rozvodněním toků

19. červen 2020

Meteorologové prodloužili varování před silným deštěm, který zasáhne prakticky celé Česko. Konkrétně na severu a východě Čech a na Českomoravské vrchovině bude místy intenzivně pršet do nedělního rána, v oblasti Jeseníků a Beskyd do pondělního rána.

Extrémně vydatný déšť v pátek zasáhne Královéhradecký a Pardubický kraj a části Olomouckého a Zlínského kraje. V úhrnu může v těchto oblastech napršet více než 50 litrů na metr čtvereční za šest hodin. Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí platí do 18:00. S výjimkou jihozápadu země hrozí vydatný déšť také v ostatních částech země. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto zároveň varuje před rozvodněním toků.

Časně ráno byla nejhorší situace v Novém Jičíně, na řece Jičínce tam platil stav ohrožení. Třetí povodňový stupeň platí nyní na Polančici v Polance nad Odrou. Na severovýchodě země se už ve čtvrtek odpoledne a večer vyskytovaly místy bouřky, při kterých podle meteorologů ojediněle spadlo i přes 100 milimetrů srážek, nejvíce to bylo okolí Mladé Boleslavi nebo kolem Rychnova nad Kněžnou. "Tyto extrémní srážky způsobily i rychlý vzestup hladin vodních toků, a tak na některých místech byly dosaženy i SPA," uvedl ČHMÚ.

Například na Vysočině platí první stupeň na Želivce a v Královehradeckém kraji na Cidlině. Povodňová bdělost a pohotovost, tedy možné dosažení prvního a druhého stupně povodňové aktivity, platí v částech Středočeského a Jihočeského kraje a Vysočiny a v celé východní polovině země do odvolání. Vydatnější srážky se očekávají v severovýchodní polovině Česka i o víkendu.

"Celkově do nedělního večera na východě a severovýchodě území může spadnout od 40 do 100 milimetrů srážek. Proto se budou v zasažených oblastech i nadále zvedat hladiny vodních toků, i když pomalejším tempem než během včerejšího dne (čtvrtka)," uvedli meteorologové. Začátkem příštího týdne budou srážky pozvolna ustávat a v druhé polovině týdne vystoupají teploty místy i na 30 stupňů Celsia.

zdroj: ČTK
Spustit audio