Meteorologové varují před silným větrem i v našem kraji. Řidičům doporučují opatrnost na silnicích, turistům omezit horské tůry

10. únor 2019 16:46

Silný vítr bude v některých částech Česka foukat až do úterního poledne, upozorňují meteorologové, kteří v neděli prodloužili výstrahu. Nejdéle větrno bude v Krušných horách a na horách na severu Čech, právě tam vítr zeslábne až během úterního dopoledne. V noci na úterý bude silný vítr foukat v Pardubickém kraji, na Vysočině a na Moravě a ve Slezsku. Dál platí také varování pro nedělní večer, kdy bude větrno na většině území republiky.

„Za studenou frontou k nám začne v noci na pondělí po zadní straně brázdy nízkého tlaku vzduchu proudit studený vzduch od severozápadu. Vítr v Čechách během pondělního dopoledne přechodně zeslábne, naopak na Moravě a ve Slezsku bude odpoledne zesilovat severozápadní vítr a nárazy v noci na úterý opět dosáhnou místy 65 kilometrů za hodinu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Výstraha meteorologů platí až do úterý.

Výstraha před silným větrem platí do 23.00 hodin pro Moravskoslezský kraj a část Olomouckého a Zlínského kraje a od nedělních 19.00 do pondělních 16.00 pro Prahu a část Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje. V Krušných horách a na horách na severu Čech může vítr dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu a zeslábne až během úterního dopoledne.

V Pardubickém kraji, na Vysočině, v menší části Jihočeského, v Jihomoravském, Olomouckém a části Moravskoslezského kraje pak meteorologové očekávají silný vítr od pondělních 9.00 do úterních 8.00 hodin.

Meteorologové v souvislosti s tím lidem doporučují, aby zajistili okna, dveře a předměty, které mají venku volně uložené. Na horách by měli omezit túry zejména do hřebenových partií. Řidiči by měli jezdit maximálně opatrně.

autoři: ČTK , red
Spustit audio