Metro bude od prosince kompletně pokryté mobilním signálem. Pracuje se na posledním úseku trasy B

24. listopad 2021

Dělníci začali v noci z úterý na středu natahovat kabely pro vysokorychlostní mobilní připojení do posledního úseku pražského metra. Chybí už pouze mezi stanicemi Rajská zahrada a Černý most na trase B. Od prosince tak bude metro kompletně pokryté mobilním signálem.

V půl jedné v noci, kdy už jsou koleje vypnuté, se mohli dělníci vydat do tunelu metra. Kabely jsou natažené až po stanici Rajská zahrada. „Cestující ve vlaku to ani neuvidí, nepoznají to. Umístěno je to tak, aby to bylo v úrovni oken,“ upřesňuje Martin Štrébl, projektový manažer konsorcia operátorů.

Z depa Hostivař dorazila na místo MUVka neboli motorové univerzální vozidlo, z jeho plošiny pak pracovníci zacvakávají kabely do už přichystaných úchytů. 

Dieslová lokomotiva s kabely přijela až z Hostivaře

Původně bylo pokrytí plánované až na konec roku 2022, práce trochu urychlila pandemie koronaviru. Díky zkrácení provozu metra mohli dělníci sice déle pracovat, ale zároveň se objevily jiné komplikace. „Zhotovitel měl problémy s tím, že jeho týmy onemocněly, měl i problémy s dodávkami materiálů, což má doteď. Ten hlavní prospěch byl v tom, že jsme zintenzivnili spolupráci s techniky z Dopravního podniku, s projektantem i s úřady, co se týká povolení,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

Stejnou technologii plánuje Dopravní podnik využít také u nově plánovaných linek, jak potvrdil jeho ředitel Petr Witowski: „U metra D už se počítá, že ty technologie tam budou od samého začátku a už zprovozněním metra D bude signál.“

Během prosince bude mobilní signál nejen v tunelech linky B, ale i v úseku linky C od Střížkova do Letňan. Výjimku tvoří stanice Jiřího z Poděbrad, která se momentálně rekonstruuje. Internet tam bude zaveden až po dokončení prací. Asi 120 kilometrů kabelů vyšlo na půl miliardy korun, náklady hradili operátoři.

Dělníci v noci z úterý na středu natahovali kabely pro vysokorychlostní mobilní připojení do posledního úseku pražského metra
autor: Jaroslav Hroch
Spustit audio