Mezi favority mužské volejbalové extraligy patří loňští finalisté, ale i Příbram

19. říjen 2013

Ostrava, České Budějovice, Liberec, Příbram. Volejbalové týmy, které budou znovu patřit minimálně k hlavním adeptům na vítězství v základní části nové sezony. Uniqua extraliga mužů začíná dnes.

V roli obhájců titulu začnou letošní ročník soutěže volejbalisté Ostravy. Tým ale prošel několika změnami. „Snažili jsme se alespoň trochu udržet tu úroveň v rámci nějakých finančních možností, protože samozřejmě město a kraj přidaly peníze.“

„Reálně na to, koupit si hráče typu Honza Štokr, nebo takových, kteří by nám jednoznačně zajistili posílení, to si nemůžeme dovolit a ani to není naším cílem, protože ty peníze beru tak, že se dají využít na rozvoj těch hráčů, kteří si to tady vybojovali a zasloužili, takže v tom smyslu jsme to brali,“ říká kouč Ostravy Zdeněk Šmejkal, který je zároveň novým koučem české reprezentace a i proto možná padlo jméno univerzála národního týmu Jana Štokra.

Ostrava hraje také Ligu mistrů, kde se český tým zatím nikdy výrazněji neprosadil. Stále je tak pro Zdeňa Šmejkala prioritou česká soutěž a v ní má jasný cíl. „Chtěli bychom se minimálně probojovat do semifinále.“

Z Českých Budějovic odešli zkušení hráči

Dalším velkým favoritem, a asi největším, jsou České Budějovice, které v loňském finále nečekaně s Ostravou prohrály. Letos se chtějí na trůn vrátit, ale z týmu odešly zkušení hráči jako Pláteník, Novotný nebo Rojas. Nabízí se tak otázka, jak moc je teď tým kvalitní?

„To mužstvo bude trochu bojovnější, mladší, možná to přinese nějaké chyby, ale zase by to mohlo přinést určitou dravost a nemyslím si, že by mělo být v tom konečném součtu výrazně slabší,“ říká trenér Jihostroje Jan Svoboda. On a Zdeněk Šmejkal proti sobě budou znovu soupeřit o extraligový titul. Jenže oba si uvědomují, že k nim jsou přiřazeni i další favoriti.

„Liberec, České Budějovice a Příbram. Příbram se tváří jako taková popelka, ale to jsou takové mediální hříčky, ale oni posílili nejvíc a na té hře se to určitě projeví.“ „Myslím si, že mezi favority budeme patřit my, Liberec, Příbram a Ostrava a určitě do toho budou chtít promluvit týmy ze středu tabulky – ČZU Praha, Zlín, Odolena Voda, Benátky a Brno,“ dodávají Zděnek Šmejkal a Jan Svoboda.

autoři: kaj , ras , špo , jam
Spustit audio