Mezi mnoha koníčky Jiřího Radochliba hraje prim ovocnářství

19. červenec 2021, aktualizováno

Jiří Radochlib je povoláním celník. Mezi jeho koníčky patří myslivost, chov českého fouska a ovocnářství. Většinu volného času v současnosti věnuje posledně jmenovanému. Za novými odrůdami cestuje třeba i do zahraničí, zkouší nové metody a nabité zkušenosti předává dál jako instruktor Českého zahrádkářského svazu.

Množství odrůd jabloní, hrušní, broskvoní, třešní, ale taky rybízu, vinné révy nebo brambor pěstuje na zahradě. Aby nezapomněl, kde která z nich roste, má podrobné plány. A pokud se mu některá odrůda „nepozdává“, nepředvede kvality, které by měla mít, přijde ke slovu krumpáč.

Jiří Radochlib ukazuje svou zahradu

Nastudoval a vyzkoušel toho už tolik, že své zkušenosti předává dál. „Mezi námi je spousta zdatnějších, šikovnějších a chytřejších pěstitelů, než jsem já. Ale taky tomu už trochu rozumím,“ usmívá se pan Jiří a dodává: „Osvěta je potřeba. Na internet může psát každý, kdo chce. I ten, kdo tomu nerozumí.“ A pokud je článek o pěstování čehokoliv napsaný chytlavě, laik nepozná, že je to snůška nesmyslů. A tak se Jiří Radochlib snaží při setkávání s dalšími pěstiteli informace uvádět na pravou míru.

A chov českého fouska? „Je to naše národní plemeno, vybrali jsme si ho i na základě tohoto kritéria.“ Pár zajímavostí o chovu fouska prozradil při natáčení pro pořad České televize také Jiřině Bohdalové.

Co podnikl pro to, aby do zahrady vybral ty nejvhodnější keře růží? A jdou ve stopách pana Jiřího i jeho děti? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související