Mezi nejčastější letní úrazy patří poranění hlavy a krční páteře. Co dělat a jak se chránit?

7. červenec 2021

Prázdniny jsou v plném proudu a teplé počasí láká k nejrůznějším aktivitám. Bohužel léto je také obdobím největšího počtu úrazů a mezi ty nejčastější i nejzákeřnější patří úrazy hlavy. Způsobit si je můžete při jakékoliv činnosti – ať už je to oprava zahrady, domu nebo sport.

Mezi nejzákeřnější úrazy totiž patří úrazy hlavy, který může být banální, ale také naopak velmi nebezpečný. Proto myslete na prevenci. Na dovolené zbytečně neriskujte. Trasy, kudy se v přírodě vydáte, si dobře prostudujte, pořiďte si ochranné pomůcky, například helmu… Někdy totiž stačí i větší rána do hlavy třeba o snížený vstup dveří a vzniknou nepříjemné zdravotní komplikace.

Často situaci podceníme. Pozor hlavně na skoky do vody. Neskákejte do vody tam, kde to neznáte a ke nemáte prověřenou hloubku. Na kole se raději vyhněte riskantním stezkám a terénům.

Příznaky vážnějšího poranění

Při úrazu hlavy, kdy rána krvácí, vás pravděpodobně nemine cesta na chirurgii, kde bude nutné ránu sešít. Pokud se hodně uhodíte do hlavy a nekrvácíte, pomůže studený obklad. Babičky kdysi radily včas zatlačit bouli širokým nožem.

Pokud zraněného hlava silně bolí více než 30 min, má poruchy vědomí, závratě, zvracení, hučení v uších, pocit ztuhlosti šíje - je nutné co nejdříve navštívit lékaře, zajeďte nejlépe do traumatologické ambulance ve spádové oblasti. Při těchto příznacích může být poraněná i krční páteř. Vyvarujte se léků na uvolnění svalových spasmů, případný úraz na páteři by to mohlo ještě zhoršit. Rychlé uvolnění svalů by mohlo způsobit vážné komplikace.

První pomoc

První pomoc je fixace krční páteře. Pokud není k dispozici krční límec, stačí zafixovat alespoň silným froté ručníkem, kterým uděláte bandáž kolem krku. Vhodné je na pacienta mluvit a udržovat s ním komunikaci.

Pokud se ale dostavuje spavost nebo dotyčný mluví z cesty, volejte co nejdříve záchranku na lince 155. Jestliže je pacient v bezvědomí, snažte se ho citlivě probrat a hlídat, aby při případné nevolnosti nevdechl v bezvědomí zvratky.

Co dělat, když se stane úraz ve volné přírodě, na odlehlejším místě a další rady si poslechněte v záznamu.

Spustit audio