Mezi osvědčené babské rady při virózách patří především studený nebo olejový zábal

10. listopad 2021

Pokud začnete cítit, že na vás „něco leze“, nejlépe uděláte, pokud místo okamžité návštěvy lékaře, zkusíte s nemocí zabojovat nejdříve sami. Bohužel, právě v čekárně u lékaře můžete totiž získat další virovou infekci. I když vyloučíte COVID, domácí léčba musí být od samotného začátku velmi efektivní a právě první dny léčby byste neměli podcenit.

Začíná období viróz, chřipek a nejrůznějších nachlazení. O dalším šíření nemoci COVID se všemi mutacemi nemluvě. Nejosvědčenější rada zní: vyhřát, vyležet, vypotit. Uvařte si velkou konev horkého čaje s citronem a s medem, vezměte si Acylpyrin, Paralen nebo jiný lék s kyselinou acetylsalicylovou, zkuste se vypotit a počkat na reakci těla.

Praktického lékaře byste ale měli o svém stavu informovat telefonicky. A to se v současné situaci rozhodně vyplatí. Je velmi pravděpodobné, že po třech dnech intenzivní domácí léčby vám už bude lépe. Pokud by teplota stále stoupala nebo se nelepšila, lékař může napsat neschopenku i tři dny zpětně a rozhodne, jak v léčbě dále postupovat. Podle toho, jestli budete spíše trpět horšícím se kašlem nebo vás pouze budou trápit horečky nebo bolest v krku.

Domácí léčbu můžete podpořit i babskými recepty

Při léčba je nejdůležitější dostatečný přísun tekutin, nejlépe teplý čaj nebo teplá citronová limonáda.

Při bolestech v krku je velkým pomocníkem tzv. „priessnitzův zábal“. Namočíte kapesník do vlažné vody, přiložíte na krk a na něj ještě položíte igelit a suchý šátek. Díky zábalu se oblast krku zapaří a bolest odlehne.

Při kašli je naopak vhodný olejový zábal, kdy se v minulosti na venkově dokonce používalo teplé psí sádlo. Postupuje se tak, že olej nebo sádlo nahřejete, rozetřete na prsa a překryjete suchým ručníkem. I v tomto případě se uleví a postižený začne lépe odkašlávat.

Babské rady při horečce jsou pro otrlé, ale pomáhají

Česnek

V dobách minulých, kdy ještě neexistovala antibiotika, se horečky běžně stahovaly studenými zábaly. Pokud máte vysokou horečku, která neklesá ani po lécích s kyselinou acetylsalicylovou, může studený zábal pomoci. Trup pacienta se celý zabalí do vlhkého prostěradla namočeného do studené vody a poté vyždímaného. Mokrý zábal se překryje suchým a pak ještě přikrývkou.

Ačkoliv je to účinný způsob, je velmi nepříjemný. Proto se někdy dávají studené zábaly pouze částečné – nejčastěji na končetiny. U dětí se používal třeba studený zábal s bezinkovým otcem na zápěstí, mokré ponožky namočené do octové vody se natáhly na nohy nebo na ruce.

Jakkoliv je dostatek tekutin pro rychlé zlepšení stavu důležitý, tělu můžeme pomoci i známým přírodním antibiotikem a antivirotikem – česnekem. Záleží na vaší chuti, jestli si uděláte topinky s česnekem, česnečku nebo si česnek sníte samostatně.

Při nachlazení je také velkým pomocníkem čerstvý zázvor. Čaj z čerstvého vylouhovaného zázvoru je lahodný a při nachlazení pomůže.

Spustit audio

Související