Michael Chytrý: Láska je jako květina, musíte ji zalévat

13. prosinec 2013

S psychoterapeutem PaedDr. Michaelem Chytrým jsme mluvili o lásce jako celoživotním procesu.

Zaměřili jsme se na rozdíly mezi láskou a zamilovaností. Věnovali jsme se tomu, jak může člověk pečovat o dlouhodobý partnerský vztah.

Zamilovanost trvá jen pár měsíců

Když je pár na začátku svého vztahu a prožívá romantickou láskou, tak většinou neřeší péči o vztah. Tento stav ale bohužel netrvá příliš dlouho. Podle manželského poradce Miroslava Plzáka jde o období maximálně tří až čtrnácti měsíců.

Po odeznění akutní zamilovanosti si oba partneři začnou více uvědomovat reálné vlastnosti a možnosti svého protějšku. K tomu mají i svá očekávání od vztahu. Pokud jim je jejich polovička nenaplňuje, tak může dojít ve vztahu k problémům.

Muži a ženy mají ve vztahu různá očekávání

Klinický psycholog profesor Stanislav Kratochvíl rozdělil s trochou humorné nadsázky očekávání mužů i žen od vztahu do čtyř bodů pro obě pohlaví.

Komunikace

Ženy si potřebují se svým mužem posedět a popovídat (popo). Žena chce sdělovat starosti, potíže, radosti i křivdy. Zpravidla nevyžaduje, aby jí muž radil, ale chce jen vyslechnout. Dále žena hledá ve vztahu duševní porozumění (dupo). Chce bez obav se svým manželem sdílet své prožívání, pocity, postoje, zážitky a názory. Muž by měl rozumět tomu, jak to ona cítí a prožívá.

Kromě toho by měl vycítit, co žena potřebuje (vypo). Jde o vyšší stupeň duševního porozumění. Žena nemusí nic říkat a muž vycítí, jak jí je. Dále by měl vyjadřovat lásku celým svým životem (vyce).

Muži chtějí mít uvařeno a uklizeno

Mužská očekávání začínají až banálním požadavkem. Chtějí mít uvařeno a uklizeno (uu). Ženy by jim měly poskytnout pravidelné jídlo a domov. Muži dále v dlouhodobém partnerském očekávají sex, kdykoliv se jim zachce (seza).

Kromě toho potřebují obdiv stále (osta). Muž očekává, že žena bude vědět, jak je její manžel inteligentní, schopný, pracovitý, šikovný, silný a významný. A v neposlední řadě si muži přejí, aby je ženy nezatěžovali starostmi (nesta).

Spustit audio