Michael Chytrý: Nejvíc lidé ve vztazích litují toho, co neudělali

20. září 2013

S rodinným psychoterapeutem PaedDr. Michaelem Chytrým jsme mluvili o tom, co nejčastěji komplikuje partnerské vztahy.

Probírali jsme chyby, kterých se mohou lidé dopouštět v partnerské komunikaci. Věnovali jsme se tomu, jaké to může mít následky. A diskutovali jsme o tom, jak je možné lépe pečovat o vztah, aby fungoval.

K nejčastějším problémům ve vztazích bývá vzájemná komunikace. Partneři pak mohou mít i pocit, že každý mluví jiným jazykem. Někdy dosáhne vzájemné neporozumění takového stádia, že se vztah začne partnerům doslova rozpadat pod rukama. V takovém případě je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Zejména ve zlepšení vzájemné komunikace může být párová terapie velmi účinná.

Počet rozvodů se snížil, lidé spolu častěji žijí bez prstýnku

V roce 2012 se v České republice rozvedlo 26 402 manželství, což bylo o 1,7 tisíce méně než v roce 2011. Takto nízký roční počet rozvodů byl naposledy zaznamenán koncem 70. let 20. století. Změny v absolutním počtu rozvodů reflektují vývoj intenzity rozvodovosti a také se v nich odráží úroveň sňatečnosti z předchozích let.

Z celkového počtu rozvodů v roce 2012 se ze 72 procent jednalo o první rozvod u obou manželů, u 11 procent rozvedených dvojic šlo o oboustranně opakovaný rozvod. Zbylých 17 procent připadlo na kombinace, kdy se muž rozváděl poprvé a pro ženu to byl další rozvod, nebo se muž rozváděl opakovaně a ze strany ženy to byl první rozvod, což bylo častější.

Rozvod, rozpad (ilustr. foto)

Příčinou rozvodů bývá rozdílnost povah, názorů a zájmů

Data demografické statistiky o rozvodech obsahují i údaje, o „příčině rozvratu manželství na straně muže/ženy“. Statistika příčin rozvratu manželství ale potvrzuje stále četnější využití obecných příčin (kategorie "rozdílnost povah, názorů a zájmů" a "ostatní") před konkrétně formulovanými příčinami na straně muže či ženy (neuvážený sňatek, alkoholismus, nevěra, nezájem o rodinu, zlé nakládání, odsouzení za trestný čin, zdravotní důvody a sexuální neshody).

Rozdílnost povah, názorů a zájmů byla v roce 2012 příčinou rozvodu téměř třetiny mužů i žen. Z konkrétně formulovaných příčin byla v roce 2012 na obou stranách manželské dvojice nejčastěji příčina rozvratu manželství nevěra – na straně muže 981 případů; na straně ženy to bylo u 762 případů. Druhým nejčetnějším důvodem byl alkoholismus muže či nezájem o rodinu ze strany ženy.

Průměrná délka manželství je téměř 13 let

Od 90. let 20. století se podstatně změnila struktura rozvodů podle délky trvání manželství, když se zvyšovalo zastoupení rozvodů déletrvajících manželství. V roce 1992 se po více než 20 letech od sňatku rozvádělo 13 procent ze všech manželství. V roce 2002 to byla už pětina a v roce 2012 představovala manželství trvající více než 20 let skoro třetinu ze všech rozvodů.

Rozvody manželství trvajících méně než 5 let představovaly v roce 2012 necelých 19 procent. Průměrná délka trvání manželství při rozvodu činila v loňském roce 12,8 let. Ve srovnání s obdobím na počátku 90. let minulého století vzrostla o 2,6 roku.

Zdroj dat: ČSÚ

Spustit audio