Michael Hrdlička umí přivolat srnu, sojku i zajíce. Výrobu mysliveckých vábniček zdědil po svém dědečkovi

26. říjen 2021

Hlas mladé srny, vrány, káněte, jestřába či srnčete slýchal Michael Hrdlička už od dětství. Jeho dědeček Jiří se totiž pustil v roce 1989 do výroby mysliveckých vábniček. Časem naučil řemeslo i svého vnuka, který říká, že vábení zvěře nemusí vždy skončit výstřelem. Sám vábničky využívá hlavně při fotografování.

„Vábničky používají především myslivci k oklamání zvěře většinou v období říje nebo také foto lovci jako třeba já k focení. Ty vábničky jsou ideální k tomu, abychom si zvěř přiblížili,“ vysvětluje Michael Hrdlička. „Dědeček přišel k výrobě vábniček po lesnické škole na Trutnovsku, kde býval hajný pan Alois Vitvar. K němu děda dojížděl a ten ho vlastně výrobu vábniček naučil.“ Zakladatel firmy Jiří Hrdlička začal podnikat v Košátkách, kde postavil chatu. První vábničky vyráběl na soustruhu v garáži.

Michael Hrdlička vyrábí vábničky stejně jako jeho dědeček

Dnes vábničky pana Hrdličky vznikají v malé dílně v Čečelicích na Mělnicku. Základem je dřevo ze švestky nebo třešně. Soustruženy jsou ve tvaru kulových nebo brokových nábojů. Vábnička na jelena siku se vyrábí z volského rohu. Myslivci s ní dokážou dokonale napodobit hlas jelena v říji a vyprovokují tak dalšího jelena, aby se přišel podívat.

Základ výroby tvoří srnčí vábničky, které se ladí podle původních vzorů zakladatele firmy. V nabídce je také zaječí vřeštidlo, které se ovládá silným foukáním do otvoru. Zvuk se moduluje silou výdechu a svíráním dlaně. Na přání zákazníků se vyrábí také vábnička, která umí napodobit káně, jestřába, havrana, krkavce, sojku nebo kachnu.

Vábničky používají kromě myslivců i fotografové, kteří díky tomu získají detailní záběry

Michael Hrdlička získal před časem mistrovský titul na šampionátu ve vábení zvěře. Kvalitní vábnička prý ale k úspěchu nestačí, stejně důležitý je trénink. „Na tu soutěž je nutné se dobře připravit, vábit si po celý rok a pak do toho jít.“

Zajímá vás, kolik času zabere výroba vábničky? A jak zní hlas sojky nebo zaječí vřeštidlo? Poslechněte si reportáž Báry Kvapilové.

Spustit audio