Michal Bodnár: Laserové operace očí u dětí považuji za nevhodné

6. květen 2013

S oftalmologem a primářem Očního oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Michalem Bodnárem jsme hovořili o léčbě refrakčních vad oka.

Mluvili jsme o tom, jaké existují nejčastější refrakční vady. Zaměřili jsme se na příčiny jejich vzniku v dětském věku. A věnovali jsme se způsobům léčby. Probírali jsme i důležitost včasného zjištění těchto očních diagnóz.

Zrak patří mezi nejdůležitější lidské smysly. Jeho prostřednictvím vnímáme až 80 procent informací ze svého okolí. Měli bychom tedy o něho v průběhu celého života důkladně pečovat. Dvojnásob to platí v dětském věku, kdy se zrak vyvíjí a je možné předejít nevratným změnám, které by mohly nepříznivě ovlivnit vývoj zraku.

Nejčastější je krátkozrakost a dalekozrakost

K nejčastějším vadám oka patří refrakční. Refrakce oka znamená poměr mezi lomivostí optických médií a předozadní délkou oka. Refrakční vady dělíme na myopie, hypermetropie a astigmatismus.

Krátkozraké oko - obraz dopadá před sítnici, korekce rozptylkou

Myopie je krátkozrakost. To znamená, že jde o refrakční vadu, při které tvoří rovnoběžně přicházející paprsky do oka, které je v akomodačním klidu, ohnisko před sítnicí. Nejčastější příčinou je prodloužení předozadní osy oka.

Dalekozraké oko oko - obraz dopadá za sítnici, korekce spojkou

Vrozené myopie bývají obvykle jednostranné. Progresivní myopie vzniká obvykle už v prvním roce života a velmi rychle dochází k progresi krátkozrakosti a dosahuje vysokého stupně. Lékaři doporučují lehké, tenké minerální nebo organické čočky.

Hypermetropie je dalekozrakost. Jde o refrakční vadu, u níž paprsky rovnoběžně dopadající na oko v akomodačním klidu, tvoří ohnisko za sítnicí. U malých hodnot hypermetropie není třeba vadu korigovat. U dětí do 7 let je nutno korigovat jen v případě, pokud je vada vysoká nebo dítě šilhá. Lékaři doporučují minerální i organické čočky. Opět by měly být lehké a pokud možno tenké.

Astigmatismus se obvykle objevuje už v prvním roce života

Astigmatismus je vada, při které rovnoběžné paprsky přicházející k oku nemají v různých meridiánech své ohnisko v téže rovině. Příčin astigmatismu může být více, například vada zakřivení, nesprávná centrace nebo index lomu. Nejvíce se astigmatismus vyskytuje v prvním roce života dítěte.

Dioptrie (ilustrační foto)

Mezi základní vyšetření prováděná při preventivních prohlídkách zraku patří: vyšetření zrakové ostrosti, barvocitu, červeného reflexu a motility očí. V případě, že pediatr zjistí jakékoliv odchylky od normálu, ihned odešle dítě k očnímu lékaři, který podrobným vyšetřením zjistí příčiny a zajistí potřebnou léčbu.

Zdroj informací: Masarykova Univerzita v Brně

Spustit audio