Miliony za likvidaci kyseliny sírové u Klíčan zřejmě zaplatí kraj. Viníka havárie se najít nepodařilo

16. leden 2019 11:38

Téměř 3 miliony korun bude stát likvidace kyseliny nedaleko Klíčan u Prahy, kterou na místě loni v září nechal neznámý pachatel. Náklady na likvidaci kontejnerů s chemikálií zaplatilo město Brandýs nad Labem, které kraj požádalo o jejich proplacení z havarijního fondu. Středočeští radní proplacení schválili, postup ještě musí potvrdit zastupitelstvo.

Únik odpadní koncentrované kyseliny sírové byl odhalen na šesti místech na území obcí Klíčany, Hoštice, Vodochody, Drasty a Větrušice, a to od 2. do 10. září 2018. Na místě zasahovali hasiči, likvidaci zajistila odborná společnost Dekonta.

„Náklady zatím nelze vymáhat na původci havárie, protože není znám a nepodařilo se jej odhalit ani šetřením Policie ČR,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD). „Vynaložené náklady již město Brandýs nad Labem - Stará Boleslav zaplatilo a nyní žádá kraj o jejich úhradu z havarijního fondu,“ doplnil Miloš Petera s tím, že o dotaci bude ještě rozhodovat krajské Zastupitelstvo.

První únik kyseliny byl hasičskému záchrannému sboru nahlášen 2. září v k. ú. Klíčany. Ze dvou rozbitých plastových kontejnerů tam vytekla kyselina na vozovku i na přilehlé pole. O den později byl výskyt rozlité kyseliny sírové nebo opuštěných kontejnerů s kyselinou nahlášen v dalších čtyřech lokalitách. Poslední místo, kde bylo zjištěno znečistění okraje silnice s pole rozlitou kyselinou (nahlášeno dne 10. září), leží v k. ú. Větrušice na jihovýchodním okraji obce.

Vzhledem k tomu, jaké představoval unik kyseliny nebezpečí, Městský úřad Brandýs nad Labem - Stará Boleslav ihned pověřil společnost DEKONTA, která je k tomu odborně způsobilá, aby znečištění sanovala. Nezbytné práce, jejichž hodnota přesáhla 2,9 milionu korun, byly firmou dokončeny 30. října. Ze všech lokalit bylo, alespoň podle informací poskytnutých firmou, odvezeno v rámci sanačního zásahu ke zneškodnění celkem 275,26 tuny znečistěných zemin, 7 tun odpadních vod z oplachu asfaltových komunikací, 3,72 tuny použitých absorpčních činidel, tkanin a znečistěných oděvů, 3,3 tuny znečistěných kalů a 8 tun kyselé odpadní vody.

autor: Redakce stanice Region-střední Čechy
Spustit audio