Miloš Balák dostal v kauze těžbě lánského kamene pokutu 870 tisíc korun. Soud mu nařídil i dvouletý zákaz činnosti

16. březen 2023 15:00

Odvolací soud ve čtvrtek jednal o případu Miloše Baláka, bývalého šéfa lánské lesní správy. Jde o Balákovu druhou kauzu, v té první dostal prezidentskou milost. Nyní čelil obžalobě kvůli těžbě tamního kamene. Státní zástupkyně pro něj chtěla přísnější trest, Balák vinu odmítal. Oba se odvolali, případ proto ve čtvrtek ve 13 hodin začal řešit Krajský soud v Praze, který potvrdil Balákův peněžitý trest 870 000 Kč a dvouletý zákaz činnosti.

Podle obžaloby Balák údajně podepsal nevýhodnou smlouvu a lánský kámen prodával příliš levně, ani ne za polovinu tržní ceny. Nakupovat ho měla spřátelená firma Energie stavební a báňská, shrnula před časem státní zástupkyně Denisa Sotáková. „Čímž způsobil škodu na příspěvkové organizaci lesní správy Lány ve výši nejméně 1 633 500 korun včetně DPH,“ dodává.

Podle Sotákové Balák porušil povinnost při správě cizího majetku. Protože je škoda milionová, Balákovi hrozilo až pět let za mřížemi.

S tím, že je Balák vinný, se loni v létě ztotožnil kladenský okresní soud. Uložil mu peněžitý trest, zaplatit podle rozsudku měl necelých 900 tisíc korun. Na dva roky mu taky zakázal pracovat v organizacích, které spravují státní majetek.

„Soud tedy nemá pochybnosti, že k tomu jednání došlo. Posoudil věc stejně, jako byla posouzena v obžalobě. Přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ zněl verdikt soudce Iva Poštolky.

Sotáková i Balák se odvolávají

Spokojená s nepravomocným rozsudkem nebyla ale ani státní zástupkyně, ani Miloš Balák. Oba se proti němu odvolali, a případ proto ve čtvrtek ve řešiil Krajský soud v Praze.

Podle Denisy Sotákové byl trest příliš mírný. Původně Balákovi navrhovala dvouletou podmínku, zaplatit podle ní měl dvakrát takový peněžitý trest, a chtěla pro něj i dvojnásobnou dobu zákazu činnosti.

Čtěte také

Miloš Balák naopak nechtěl trest žádný. Na naše otázky v SMS zprávě Balák neodpověděl a s reportérkou ukončil telefonát ve chvíli, kdy se představila.

Server Aktuálně.cz loni v prosinci napsal, že bývalý šéf lánské lesní správy trvá na své nevině a že rozsudek napadl v plném rozsahu.

Pro server Novinky.cz Balák na konci února uvedl, že škodu státu nezpůsobil, naopak prodejem kamene lánské správě vydělal přes pět milionů korun.

Čtěte také

Středočeský krajský soud nakonec ve čtvrtek potvrdil Balákovi peněžitý trest 870 000 korun a dvouletý zákaz činnosti. Verdikt je pravomocný. Soud zamítl jak odvolání Baláka, tak i státního zástupce, který usiloval o přísnější trest včetně dvouleté podmínky.

Nejedná se o jedinou kauzu Miloše Baláka. Ta první se týkala ovlivňování veřejné zakázky. Soud za to Baláka loni v březnu pravomocně poslal na tři roky do vězení a potrestal i zmiňovanou firmu Energie stavební báňská. Firmu i Baláka ale v této kauze omilostnil bývalý prezident Miloš Zeman.

autoři: mav , eba , mfk | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio