Miloš Kout sesbíral tisíce nálepek ze zápalek. Díky jeho nálepkám procestujete celý svět

6. březen 2020

Nálepka z krabičky od zápalek může být umělecké dílo. Přesvědčí vás o tom filumenistická výstava v Muzeu Mladoboleslavska. Sběratel Miloš Kout sesbíral za svůj život tisíce nálepek a sběratelskou vášní nakazil i svoje potomky.

Sběratel Miloš Kout zemřel před dvěma roky. O sbírku teď pečuje jeho vnuk Adam Kout, který pracuje jako archeolog v Muzeu Mladoboleslavska. Výstavu „Československé zápalkové nálepky pro domácí trh a vývoz“ připravil na počest svého dědečka. „Každý v rodině něco sbíráme,“ usmívá se Adam Kout, který se stal vášnivým sběratelem, stejně jako jeho dědeček i tatínek. Ve sbírkách mají mince, pohlednice, ale také třeba historické motocykly.

Jedinečná sbírka zápalkových nálepek je k vidění poprvé. „Děda se zaměřoval především na období Československa od roku 1918,“ ukazuje Adam Kout nálepky z produkce celosvětově známé značky Solo Sušice, ale i dalších menších výrobců. „České sirkárkárny dodávaly zápalky do celého světa, takže se můžeme setkat s opravdu podivnými motivy.“ Malá umělecká díla v podobě zápalkových nálepek zpodobňují indické panovníky, slony, ale také budovatelská hesla z padesátých let.

Muzeum Mladoboleslavska vystavuje zápalkové nálepky

„Sběratelů ubývá a ubývá i možností, jak tu sbírku doplňovat nebo případně jak s tou sbírkou začít. Každopádně je to pořád možné a filumenistický svaz bude rád za každého nového člena,“ říká Adam Kout.

Výstava zápalkových nálepek bude v Muzeu Mladoboleslavska k vidění do 3. května.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.