Miloš Křeček shromáždil tolik stavebnic lega, že pro ně musel otevřít muzeum

5. duben 2023, aktualizováno

Měl doma tolik kostek lega, které je jeho velkou láskou a koníčkem, že nebylo kam šlápnout. A tak si se ženou řekli, otevřeme muzeum. Na pražské Národní třídě objevili šikovné prostory a muzeum tam v roce 2010 zpřístupnili veřejnosti. 20 tematických expozic obsahuje 3 tisíce unikátních modelů složených z více než milionu kostiček. A to není zdaleka všechno! Postupem času otevřeli další čtyři pobočky muzea: v Kutné Hoře, Poděbradech,  Špindlerově Mlýně a Jeseníku.

Miloš Křeček, který velkou část exponátů v muzeu sám postavil, je majitelem největší soukromé LEGO® sbírky na světě čítající přes 9.000 různých originálních setů. Většina z nich je vystavena v expozicích muzeí.

Sbírka, které se věnuje od dětství, zahrnuje také různé historické sety i limitované edice, přičemž nejcennějším setem je Ultimate Collector´s Falcon z roku 2007, model hvězdné lodi o délce 84 cm. Nejstarší předmět ve sbírce, set dřevěných hracích kostek, pochází z roku 1948 a je vystaven v pražské pobočce muzea.

Proč zatím není Miloš Křeček zapsaný v Guinnessově knize rekordů, i když je jeho sbírka největší na světě? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.