Miloslav Stingl - nade všechny národy je lidství

16. říjen 2018
Dopolední host

Staré havajské přísloví je životním mottem etnografa, cestovatele, spisovatele a indiánského náčelníka Miloslava Stingla - výjimečného člověka, který dokáže komunikovat 17 jazyky, téměř 20 let života strávil na cestách, je respektovaným vědcem a oblíbeným spisovatelem, jehož knihy vyšly v nákladu téměř 17 milionů.

„Já jsem nejezdil pozorovat hory ani řeky, já jsem jezdil za lidmi“, říká Miloslav Stingl. „A ze svých cest jsem si přivezl poznání, že lidé na světě jsou dobří a hodní, bez ohledu na to, jestli jsou bílí, nebo černí, katolíci, židé nebo muslimové“, pokračuje.

V zahraničí strávil při svých cestách desítky let, a i když byl v dřívějším režimu bedlivě sledován STB, nikdy ho nenapadlo emigrovat. Naši zemi považuje za tu nejkrásnější a nedokázal by bez ní žít. Přesto byl dvakrát z emigrace podezírán: „Jednou mě sebrali přímo na letišti v Ruzyni a obvinili, že jsem emigroval do Ruska“, popisuje jednu ze svých nejabsurdnějších životních historek doktor Stingl. “Celou noc jsem tam příslušníky a celníky bavil, než dostali vynadáno a pochopili, že když jsem v Praze, tak nemohu být zároveň v Moskvě. A kdo by také tenkrát chtěl emigrovat do Ruska, že?,“ dodává se svým nezaměnitelným humorem.

Do pořadu Dopolední host Regionu doprovodil doktora Stingla Adam Chroust, autor výpravné bibliografie slavného cestovatele, za kterou obdržel cenu Magnesia Litera. „O Miloslavu Stinglovi se letos také začal natáčet celovečerní dokumentární film, který by měl mít premiéru v roce 2020,“ podělil se o horkou novinku exkluzivně s posluchači Regionu Adam Chroust.  

Doktor Stingl nám k rozhovoru poskytl několik unikátních fotografií ze svého archivu:

 

autor: JMys
Spustit audio