Milovice jsou dynamicky se rozvíjející město plné mladých lidí. Co jim ale citelně chybí?

17. duben 2018

Milovice jsou mimořádným městem nejen v rámci středních Čech. Za posledních 25 let se počet jejich obyvatel zvýšil desetinásobně. Co je zásadní pro budoucí směřování Milovic a co město postrádá? Odpovídal starosta Milan Pour (ANO 2011).

„Co nejvíce Milovicím chybí, je centrum města, protože Milovice prochází dynamickým rozvojem od roku 1991, kdy měli 1 200 obyvatel po odchodu sovětské armády. Po odchodu došlo k mohutnému nárůstu a dynamickému rozvoji města. A v současné době se blíží počet obyvatel 12tisícům. A chybí nám infrastruktura. Takže nejenom centrum města, chybí nám kulturní dům, další vybavenost, služby,“ říká Milan Pour.

Nejaktuálnější je v tomto směru Dům důstojníků, který se má změnit na kulturní centrum. Město u projektu připravuje zadávací dokumentaci. Během několika dní by měla rada města tuto zadávací dokumentaci schválit pro výběrové řízení na firmu, která bude bývalý Dům důstojníků rekonstruovat.

„Plánujeme, že v roce 2019 bude provedena rekonstrukce. Získali jsme dotaci ve výši 10 milionů korun na zateplení. Takže budeme dělat nejen zateplení, ale i interiér. Chceme zachovat mozaiku, která se nachází v tomto domě, která je unikum ve střední Evropě. Je tvořena ze 440 tisíc takových drobných kamínků. A chceme v bývalém Domě důstojníků vybudovat kino pro cirka 450 lidí, zároveň divadlo, muzeum, měly by tam být prostory pro plesy i komerční zařízení. Jednáme se Škodou Mladá Boleslav, že by zde mohli třeba vystavovat nové vozy, předváděcí akce a podobně.“

Milovice, opravené domy po sovětské armádě

Milan Pour se domnívá, že Milovice patří k nejmladším městům v České republice, co se týče průměrného věku obyvatel. Ještě donedávna byl průměrný věk občanů 29 let, v současné době je to 35 let. Do Milovic se stěhují občané z celé republiky díky rozvíjející se bytové zástavbě. Ročně se ve městě navíc rodí v průměru 180 až 200 dětí, i proto je jednou z priorit výstavba bazénu a prostor pro saunování.

Nejvíce prý ale Milovicím chybí centrum. Což je záležitost, která se podle Milana Poura dá řešit, ale jedná se o projekt v řádu několika let.

Proč je situace ohledně výstavby centra Milovic komplikovaná? A co by mohlo vzniknout v prostoru bývalého milovického letiště? Poslechněte si celý rozhovor!
autoři: tsp , Martin Čuřík
Spustit audio