Milovice s novou divadelní sezónou otevřou tolik očekávaný Kulturní dům Milovice

9. září 2022 10:30

V pátek 9. září 2022 se slavnostně otevírají dveře zrekonstruovaného Kulturního domu Milovice, který se tímto výjimečným večerem navrací do kulturního života nejen obyvatel Milovic ale i okolního regionu.

Nejen milovičtí občané, ale také široká veřejnost se mohou těšit na divadelní sál o kapacitě 450 míst, který bude zároveň sloužit jako kino sál s možností promítání premiérových snímků a dále pak na malý sál, divadelní bar a prostory pro konání plesů, tanečních a dalších společenských setkání. Součástí budovy je i samostatná kavárna s bistrem a zbrusu nové Turistické informační centrum, které se veřejnosti otevřou v listopadu společně s muzeem vojenské historie vojenského výcvikového prostoru Mladá.

Kulturní dům má za sebou neopomenutelnou historii. Budova byla vystavěna v sedmdesátých letech minulého století, do roku 1991 sloužila jako kulturní centrum pro důstojníky okupační sovětské armády, a její rekonstrukce je dalším mezníkem revitalizace města se staletou vojenskou historií. Po odchodu sovětských vojsk se budova dostala do soukromých rukou.

Obnova kulturního domu probíhala několik volebních období. V roce 2011 se vedení radnice podařilo uzavřít s původním majitelem dohodu o směně budovy kulturního domu za kotelny a tím ji město získalo do svého majetku. První zmínka o studii je z roku 2013, projekční práce byly zahájeny v roce 2016, samotná rekonstrukce byla započata v roce 2019 a v jejím průběhu byly řešeny nemalé technické problémy. Celková částka rekonstrukce včetně projektů, technického a materiálního vybavení se vyšplhala na téměř 250 milionů korun, které hradilo město ze svého rozpočtu. Dotace ve výši zhruba 10 milionu na energeticky úsporná opatření pokryly jen zlomek této částky.

Otevření tohoto kulturního centra v Milovicích má svůj význam pro život celého města, jeho obyvatele, příspěvkové organizace města, neziskové organizace a další místní kluby a spolky.

autor: JMys | zdroj: Městský úřad Milovice
Spustit audio